Storværk om Aluminia.

Hatten af for forfatteren til et nyt pragtværk om fajance fabrikken Aluminia.

Der er simpelthen tale om en imponerende bedrift – intet mindre! Det er ellers ikke, fordi Aluminia ikke tidligere har været beskrevet i mange bøger og tidsskriftsartikler, men her foreligger der en systematisk og illustreret oversigt over fabrikkens produktion. Faktisk et komplet katalog.

Forfatteren er selv samler, han har været igang siden 1954, og værket bygger primært på hans egne samlinger, men han også har brugt et omfattende arkivmateriale til sin research. Formålet har været at lave en håndbog for samlere, museer og folk, som handler med antikviteter.

Uden på nogen måde selv at være Aluminia samler kan jeg godt lade mig fascinere af især Christian Joachims og Harald Slott-Møllers brogede stengods fra begyndelsen af 1900-tallet; Det er dansk skønvirke, når det er allerbedst. Og du fornemmer den samme glæde og begejstring hos forfatteren hele vejen igennem det store værk. Han skriver med stor autoritet og nogle steder gøres der op med myter og fejlantagelser publiceret i andre bøger om Aluminia.

Aluminia col

En enkelt malurt må der desværre også puttes i bægeret: Teksterne er trykt på papir med dekoreret baggrund som på illustrationen til højre eller i afsnittet med Tranquebar-stellet, hvor siderne er overdrysset med syrenfarvede tulipaner – de samme som dem på stellet.

Meningen er sikkert at opnå en smart transparent effekt, men det anstrenger øjet unødvendigt. Flere steder har du nemlig rigtig svært ved at læse, hvad der står. Teksten drukner på den flimrende baggrund. Det er ærgerligt.

Der er to bind. I det første præsenteres produktionen kronologisk med mere end 1600 farve-illustrationer i flot fotokvalitet. I det andet er der oversigter over mærker og signaturer samt dekorations- og formnumre. En “nærrigrøv” vil måske finde prisen høj, men den er ikke én krone for meget for et så fornemt gennemarbejdet og anvendeligt opslagsværk.

“Aluminia – fabrikkens historie og produktion af stengods, porcelæn og fajance 1863-1969” af E.W.Flensborg, Forlaget Rhodos 2008, isbn: 87-7245-970-0 (bind 1-2). Pris: 700, – kr.

Forf: JM

Reklamer

One comment

  1. Jeg kan fuldt ud tilslutte mig kommentaren om baggrunden slørende effekt på teksten.
    Derudover har jeg lidt mere malurt at fylde på bægeret. Jeg er passioneret Aluminiasamler og har defor kontakt til flere med samme interesse og vi er enige om, at fotokvaliteten er for ringe. De fleste billeder med flere emner på, er meget uskarpe. Nogle billeder er meget mørke og er taget på en meget mørk baggrund. Det er da heller ikke en proffesionel fotograf som har taget billederne; men en kunsthistoriestuderende som sammen med forlaget har manglet den fornødne selvkritik.

    Derudover rummer værket fejl i billedtekster og enkelte billeder er spejlvendt; bl.a. billedet af Tranquebars Hellig Tre Konger. Selv om bogen hedder “Aluminia”, er der medtaget mange sider med billeder og omtale af ting produceret af Den Kongelige Porcelænsfabrik.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s