Egersunds Fayancefabrik.

Vi har fået et spørgsmål om norsk fajance fra Egersund:

“Hej loppefund. Er der mon nogen der kan hjælpe mig med at finde oplysninger om den norske fajancefabrik Egersund – Deres historie, produktion og kunstneriske ledelse. MvH – U.L.”

Fabrikken blev grundlagt i 1847, men eksisterer ikke længere som selvstændig virksomhed. Fra 1967 havde de driftsfælleskab med Porsgrunds Porcelænsfabrik. Hvornår produktionen ophørte i Egersund er lidt uklart, men ejerforholdene skiftede meget i de senere år. I perioden 1978-80 hørte fabrikken under den svenske Upsala-Ekeby koncern og fra 1980 blev Rörstrand ejer.

2008_0322skitrip0082Der er desværre ikke udgivet overvældende meget litteratur om Egersund, men vi har fundet et jubilæumsskrift på 149 sider fra 1949 og en bog om deres stentøjsproduktion på 80 sider fra 1980.

På nettet er der en en en masse information om fabrikkens historie på Dalane Folkmuseums hjemmeside. Klik på linket til Egersunds Fayancemuseum i framen tilvenstre.

En anden mulighed er at surfe lidt rundt for at finde ud af, hvad private samlere har publiceret på nettet. En norsk samler har f.eks. lavet en virkelig flot blog om Egersund fajance (på norsk “fajanse”). Her er hovedvægten lagt på de lidt ældre dele af produktionen og der er mange fine billeder.

“A/S Egersunds Fayancefabrik Co 1847-1949” af Oluf Lorentzen, jubilæumsskrift udgivet af fabrikkens direktion 1947, (haves på Statsbiblioteket i Århus og på Det kgl. Bibliotek, hvorfra du kan låne via dit lokale bibliotek).

“Gammelt norsk stentøy” af Randi Gausted, Forlaget Huitfeldt 1980, isbn. 82-7003-022-8 (haves på Statsbiblioteket i Århus, Det Kgl. Bibliotek, Odense Centralbibliotek og Biblioteket i Herning, hvorfra du kan låne via dit lokale bibliotek).

Forf: EB & JM

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s