Ny bog om svenske keramik- og porcelænsmærker.

Svenskerne har fået sig et nyt hovedværk om keramik og porcelæn – vel nærmest en slags afløser til Sven E. Vingedals bog om “Porslinsmärken”.

Men hvor Vingedals bog omhandler flere europæiske lande, så begrænser den nye bog sig alene til Sverige i 1900 tallet. Emnet “keramik” skal i bogens sammenhæng forstås i bred forstand, også porcelæn og fajance er altså med.

svensk-keramik

Bogen har en lige lovlig summarisk, men trods alt informativ 28 siders kavalkade gennem 1900-tallets hovedtræk. De fleste af bogens 239 sider er lagt på en alfabetisk opslagsdel, hvor du kan finde ultrakorte biografiske oplysninger om keramiske værksteder, fabrikker, kunstnere og signaturer. Bogen har desuden et godt register og en signaturoversigt. Der er ingen berøringsangst: Ikea og nogle af deres formgivere er også nævnt.

En af bogens fremragende features er de righoldige illustrationer i høj kvalitet, en anden er de omfattende litteraturhenvisninger. Sidelayoutet i opslagsdelen er lidt utraditionelt med dobbelte spalter til tekst og signaturer og en turkis margen med fotos af korpus. Faktisk fungerer det rigtig godt på den måde, fordi det bliver nemt at overskue sidernes mange informationer.

Det er ikke en bog, du ligger på sofaen og hygger med. Det er et opslagsværk – og til det formål er den et eminent redskab for samlere af keramik, porcelæn og fajance.

“Svensk keramik under 1900-talet. En uppslagsbok om keramiker, fabriker och signeringar” af Bengt Nyström m.fl., Bokförlaget Forum 2008, isbn. 978-91-37-12765-1. Pris 268, – sv.kr.

Forf: JM

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s