So ein ding – burde vi også have i Danmark.

I Norge har de fået en god ide: En prishåndbog baseret på et udvalg af antikviteter, gamle ting og samlerobjekter.

Projektet er ikke helt nyt. Den første udgave blev lanceret i 2002/2003. Siden er Prishåndboka udkommet hvert 2 år, og nu kommer den 4. udgave fra 2009.

Bogens genstande er registreret hos auktionshuse, i antikvitetsforretninger, hos marskandisere eller hos sælgere på messer og markeder. Hver genstand er illustreret og forsynet med en ultrakort beskrivelse med datering og hammerslags- eller salgspris. Intentionen er at lave en bog for folk, der gerne vil kende værdien af det, de har i kælderen eller på loftet, men i Norge bliver Prishåndboka også flittigt brugt af handlende som en nyttig kilde til prissætning ved køb og salg.

prishandboka-2009-a

Genstandene præsenteres ikke hulter til bulter. De er samlet i forskellige kategorier, f.eks. keramik, frimærker, bestik, jugend/art deco eller bondeantikviteter. Det har ikke været nogen nem opgave – og det er heller ikke særlig nemt at orientere sig, fordi kategorierne overlapper hinanden på kryds og tværs. Ure kan være placeret under sølv, selvom der er en anden kategori med ure – eller lysekroner kan enten være under belysning eller under moderne genstande. Det går galt, fordi kategorierne ikke er stringente. Nogle er defineret efter funktion, andre efter materiale – og andre igen efter stilart eller ophav, f.eks har kunstglas af Benny Motzfeldt og fajance fra Egernsund deres egne kategorier.

Som dansker kan man også have stor gavn af Prishåndboka, for selvom det mest handler om det norske marked, er der også rigtig mange genstande, som man kan møde i Danmark.

“Prishåndboka 2009”, udgivet af Samler & Antikkbørsen, isbn. 978-82-996412-3-4. Pris 573, – nkr.

Forf: JM

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s