Lidt om nordamerikansk sølv.

Nordamerikansk sølv kendes fra omkring midten af det 17. årh., da europæere indvandrede. Især engelske sølvsmede prøvede lykken i “Den Nye Verden”, og derfor bærer ældre amerikansk sølv da også udprægede tegn på at være engelsk.

Men ved nærmere eftersyn mangler man som regel de engelske kendetegn på sølv, nemlig løven og bymærket. Meget få sølvsmede stemplede med et stats/bymærke – en undtagelse er J. Fries fra Philadelphia i midten af 1800-tallet.

J. Fries 2

Man brugte kun et mestermærke som kendetegn og kendte heller ikke til guardein, som det var tilfældet i Danmark og andre europæiske lande. Dog er der enkelte sølvsmede, bl.a. fra Philadelphia, der bruger årstalsbogstaver (1815-30). Også den amerikanske ørn, en løve, en vægt, en indianer og andre figurer ses på især senere sølv: Altså ingen regel uden undtagelse! Philadelphia var iøvrigt én af de stater, som havde rigtig mange sølvsmede, men Massachusetts havde nok flest. Af de oprindelige 13 stater var det udover de to nævnte New York og Rhode Island, der havde sølvsmede i USA’s første år indtil ca. 1825.

For at kunne identificere et amerikansk sølvsmede mærke må man ty til de sider på nettet, som har lister over sølvsmedemærker.

En udmærket side er: http://freepages.genealogy.rootsweb.ancestry.com/~silversmiths/makers/silversmiths/index.htm Her er mestrene sat i alfabetisk rækkefølge, og nogle stater er samlet under et. Men man mangler en samlet oversigt over, hvor de forskellige sølvsmede havde deres virke.

En anden side er: http://www.925-1000.com/

Nyere amerikansk sølv er normalt kun stemplet med “STERLING” (925S) og eventuelt et fabriksmærke eller design/kunstnermærke. “Tiffany & Co” (etabl. 1837) er nok det mest kendte firma, men der er mange andre. Nyere amerikansk sølv virker tit mere “overdådig” end europæisk sølv. Den amerikanske smag slår også igennem på dette område!

Forf: HSN

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s