Russiske ikoner.

Hellige billeder af religiøse begivenheder eller figurer fra den russiske ortodokse kirke er emnet for et nyt stort bogværk udgivet af Bruun-Rasmussen sammen med Gyldendal.

Bogen omhandler ikoner fra det offentlige rum, altså kirker eller klostre. Mange af disse handles i dag som samlerobjekter og er endt i private hjem, mens en anden slags ikoner, f.eks. små rejseikoner beregnet til personligt brug, stort set ikke er med i bogen.

ikonbog 2 004 M

Den absolutte hovedvægt (ca. 2/3) er lagt i en analyse – eller rettere en guide – til at tolke og forstå ikonernes motiver. Ikonerne blev malet udfra nogle “prototyper”. Derfor viser de ofte på forhånd fastlagte motiver, f.eks. Gudsmoder, helgener eller scener fra det gamle testamente. Der var simpelthen malerhåndbøger med korte anvisninger på, hvordan de forskellige motiver skulle udføres, og selvom stilarter og kulturelle påvirkninger skifter gennem tiden, så er prototypen altid genkendelig.

Bogen er tilrettelagt som et opslagsværk med en vurderingsnøgle og en kort vurderingsguide. De fleste illustrationer i kapitlet med motivguiden er derfor udstyret med forklarende piletekster i margen, hvor der også er ganske korte datanoteringer og en prisvurdering – lidt på samme måde som i et auktionskatalog. Det fungerer godt, for med den opsætning understøtter bogen netop forskellige måder at læse og bruge den på.

“Ruslands ikoner – fra brugskunst til billedekunst” af Annika Hvithamar, Bruun Rasmussen/Gyldendal 2009, isbn. 978-870208263-0. Pris 399 kr.

Forf: JM

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s