Varefakta på svensk porcelæn.

Loppefund har fået et spørgsmål om VDN mærket på svensk porcelæn.

“Jeg har læst jeres hjemmeside med interesse og kan se, at I skrive om porcelæn og fajance – så det kan være, I kan svare på mit spørgsmål. Jeg har på et loppemarked købt et stel fra Rörstrand. Bag på står der Carmen, og på nogle af delene står der desuden VDN F555. Hvad kan det betyde? vh/Else Jakobsen”

VDN 001 xStellet Carmen er tegnet af Carl Harry Stålhane – og det var i produktion mellem 1971-77. De dele som er mærket VDN F555 er ældst. VDN står for “Varudeklarationsnämnden”. I Sverige begyndte man at varedeklarere porcelæn i 1960’erne, men ordningen ophørte allerede i 1973. F betyder Flintgods og tallene redegør for glasurens egenskaber. Illustrationen viser én af min egne Koka tallerkener, hvor P er betegnelsen for fältspatsporslin.

Det første ciffer angiver holdbarheden ved varmepåvirkning: 5 = ingen risiko for glasursprækker, 3 = risiko for glasursprækker ved hurtige temperaturskift, f.eks mellem kold og varm væske, 1 = tåler ikke hurtige temperaturskift.

Det andet ciffer angiver om glasuren tåler forskellige madretter: 5 = tåler alt, 3 = tåler ikke længere tids berøring med syreholdige retter, f.eks. rababer eller sennep, 1 = tåler ikke syreholdige retter.

Det tredje ciffer angiver egenskaber i forbindelse med opvask: 5 = tåler maskinopvask, 3 = tåler opvask i hånden, 1 = risiko for skader ved opvask.

Jeg har oplysningerne om VDN  fra bogen: “Gustavsberg – porslinet, fabriken, konstnärerna” af Gösta Arvidsson, Nordstedts Förlag 2007, isbn. 978-91-1-301639-9

Du kan også tjekke VDN ved at lave et opslag online på Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/VDN

Forf: JM

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s