Stager af messing fra Torben Ørskov.

Loppefund har fået et spørgsmål om stager af messing mærket Torben Ørskov:

“Hej, Jeg har nettop købt et par trompetstager i messing mærket “Torben Ørskov & CO Denmark”. Forhandleren mente de var designet af Harald Quistgaard, men hun blev usikker da der ikke stod HQ stempel nedenunder dem. Ved du om det alligevel er tilfældet? Og evt hvor gamle de er? Jeg gav 285 pr stk. Virker det som en ok pris?
På forhånd tak for hjælpen! Mvh T.F.”

Jeg er 100 % sikker på, at dine stager ikke er designet af Quistgaard, som altid brugte signaturen IHQ (Jens Harald Quistgaard) på de ting, han formgav.

Torben Ørskov var en slags entreprenør indenfor brugskunst. Han slog ikke selv stregerne, men han fik sat andres design i produktion. Ørskov var ikke kun producent, han var også forhandler. I 1954 var han med til at åbne “Form&Farve”, som var en af de første forretninger i København med kvalitetsdesign.

Der er to modeller med trompetagtig form. En meget tynd model (det lille billede) og en noget tykkere (det store billede). Den tynde kaldes Hi-Fi og er stemplet T.Ø – Made in Denmark”, mens der under den tykke står “Torben Ørskov & Co – Denmark”, så ud fra din beskrivelse må det jo være et par af den tykke model, du har fået. Dateringen af den tykke er jeg lidt usikker på, men den tynde er tegnet af Max Brüel i 1960.

Prisen er vist fair. På stumpemarkedet i Herning (30. okt. 2009) så jeg et par tykke til 600 kr., og en anden udstiller havde dem (så vidt jeg husker) til 900 kr. Havde det derimod været den tynde model, havde du nok givet en anelse for meget. De ligger typisk på omkring 150-200 kr./stk.-  afhængig af størrelsen. De findes i 3 størrelser.

Brunn-Rasmussen havde i oktober 2009 på deres netauktion nr. 943 under lot nr. 443 udbudt et par tynde og et par tykke Ørskov trompetstager til en samlet vurdering på 1500 – 2000 kr. De fire stager gik et godt stykke under, nemlig for 750 kr. (altså hammerslagsprisen, dvs. excl. salær).

Forf: JM – – Teksten opdateret 28.12 i overensstemmelse med Kasper’s kommentar.

3 comments

  1. Hej – Jeg tror, at de tynde stager er ældre end du skriver. Classic-modern.co.uk daterer dem til 1960. De hedder Hi-Fi.
    Hilsen Kasper

  2. De fyra undrerbara ljusstakarna är designade av Max Bruel en uppgift jag fått från Tobens son Jeppe Ö för några år sedan.
    Hälsn Figlarz

  3. Dem som du kalder “Trompetstager” er designet af Hans BØLLING. Hi-fi stagerne mener jeg er fra slutningen af 60erne.
    Hilsen JETTE

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s