Bog om A. Michelsen.

Dansk high-end sølv fra hofjuveler Anton Michelsen har nu fået sin historie fortalt i et flot og rigt illustreret værk på knap 300 sider.

Intentionen har været at lave en “fag- og nydelsesbog”, men det har været nødvendigt at foretage en del begrænsninger. Der er nemlig ikke så voldsomt meget om alle smykkerne og ordenerne, som Michelsen ellers er kendt for.

Bogen lægger i stedet for sin hovedvægt på de mange korpusarbejder, specielt de mere sjældne genstande. Den giver også en meget grundig præsentation af de formgivere, som har sat sin signatur på Michelsens produktion.

For royalt interesserede byder bogen på historier og kig på nogle spektakulære bestillings-arbejder: En trillebør af sølv, de sølvbesatte hove fra den hest, som Christian X red på over grænsen ved Dybbøl i 1920 eller en fantastisk model af en Wagons-Lits jernbanevogn fra 1935 fremstillet i sølv og emalje. Her kunne Frederik den IX opbevare sine cigaretter og sit fyrtøj.

Perioden fra slutningen af 1940’erne og op til slutningen af 1960’erne er spændende. Korpus-arbejderne fra den tid er kendetegnet ved et meget stringent og funktionelt formsprog, hvor Søren Sass, Ole Hagen, Erik Herløw og Ibi Trier Mørch er nogle af de markante navne.

Andre af tidens helt store formgivere, som ellers mest forbindes med keramik, møbler eller arkitektur har også været forbi, f.eks. Arne Bang, Tove og Edvard Kindt-Larsen samt Kay Fisker. Sidstnævnte tegnede i 1948 cocktailshakeren på billedet herover.

Bagerst i bogen er der en fyldig litteraturliste, en tabel med årstalkoder og en tavle med de forskellige stempler. Tavlen fungerer ikke helt perfekt, fordi gengivelsen fremstår temmelig gnidret.

Hofjuveler A. Michelsen – fra stilkopi til arkitektsølv af Malene Dybbøl og Sabrina Ulrich Vinther, Nyt Nordisk Forlag 2009, isbn, 978-87-17-04065-6. Pris 299, – kr.

Forf: JM

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s