Bog om A. Michelsen.

Dansk high-end sølv er meget andet end Georg Jensen – f.eks. de fornemme arbejder fra hofjuveler Anton Michelsen, som nu har fået sin historie fortalt i et rigtig flot og rigt illustreret værk på knap 300 sider.

Intentionen har været at lave en “fag- og nydelsesbog” – og det er lykkedes, men det har været nødvendigt at foretage en del begrænsninger. Der er ikke så voldsomt meget om alle smykkerne og ordenerne, som Michelsen ellers bl.a er kendt for.

Bogen lægger i stedet for sin hovedvægt på de mange korpusarbejder, specielt de mere sjældne genstande, og der en en meget grundig og interessant præsentation af de formgivere, som har sat sin signatur på Michelsens produktion.

Der er også et par andre omfattende kapitler, dels med en komplet gennemgang af firmaets store produktion af erindrings- og juleskeer, og dels med en fortælling om relationerne til det danske kongehus.

For royalt interesserede læsere byder bogen på adskillige historier og kig på spektakulære bestillingsarbejder: En trillebør af sølv, de sølvbesatte hove fra hesten, som Christian X red på over grænsen ved Dybbøl i 1920 eller en fantastisk model af en jernbanevogn – en Wagons-Lits fra 1935 – fremstillet i sølv og emalje. Her kunne Frederik den IX opbevare sine cigaretter og sit fyrtøj.

Perioden fra slutningen af 1940’erne og op til slutningen af 1960’erne synes jeg er den allermest spændende. Korpusarbejderne fra denne tid er kendetegnet ved et meget stringent og funktionelt formsprog, hvor Søren Sass, Ole Hagen, Erik Herløw og Ibi Trier Mørch er nogle af de markante navne. Også flere af tidens helt store arkitekter, som ellers mest forbindes med keramik, møbler eller bygningsarkitektur, har været forbi, f.eks. Arne Bang, Tove og Edvard Kindt-Larsen samt Kay Fisker. Sidstnævnte tegnede i 1948 cocktailshakeren, der er vist herover.

Bagerst i bogen er der en fyldig litteraturliste, en tabel med årstalkoder og en tavle med Michelsens forskellige stempler. Tavlen fungerer ikke helt perfekt, fordi gengivelsen af stemplerne fremstår temmelig gnidret.

Hofjuveler A. Michelsen – fra stilkopi til arkitektsølv af Malene Dybbøl og Sabrina Ulrich Vinther, Nyt Nordisk Forlag 2009, isbn, 978-87-17-04065-6. Pris 299, – kr.

Forf: JM

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s