Onkel Haralds Tog.

En mand begynder i 1941 at samle tog af træ i kælderen under sit eget hus.

Manden hed Harald Ahlman-Ohlsen. Han havde selv tegnet togene efter forlæg fra DSB’s kørende materiel i 40’erne. Det var solidt kram, som blev markedsført under sloganet “det holder mens det kører”.

Den lokale snedker fabrikerer de forskellige elementer, farvehandleren sælger malingen, hjulene kommer fra en drejer og leveres i store kartoffelsække. Nede i husets kælder bliver det hele samlet og malet til færdige lokomotiver og vogne under varemærket “Onkel Haralds Tog”. Under besættelsen blev fik Harald Ahlman-Ohlsen hjælp fra modstandsfolk og strandende søfolk, der ikke kunne komme til søs.

Historien om Onkel Harald Tog er spændende. Du kan læse mere om dem på en hjemmeside, der er et fint eksempel på, hvor vellykket resultatet kan blive, når en engageret samler driver grundig research og sætter sig for at komme hele vejen rundt om sit emne.

Der er bl.a en detaljeret oversigt over de forskellige modeller med angivelse af virkelighedens forlæg, grundige tips til restaurering og en omfattende oversigt over litteratur og kilder. Det hele er rigt illustreret med billeder af god kvalitet og fine gengivelser af samtidige annoncer og reklamer.

Etiketten med de forskellige modeller sidder i bunden af en vogn. Billedet er lånt og publiceret efter tilladelse fra udgiveren af  Onkel Haralds Tog.

Forf: JM

One comment

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s