Onkel Haralds Tog.

En mand begynder i 1941 at samle trætog i kælderen under sit eget hus.

Onkel Haralds Tog ekspreslok, 700 MDen lokale snedker fabrikerer de forskellige dele, den lokale farvehandler sælger malingen, hjulene kommer fra en drejer og leveres i store kartoffelsække – og nede i mandens kælder bliver det hele samlet og malet til færdige lokomotiver og vogne under varemærket “Onkel Haralds Tog”. Manden hed Harald Ahlman-Ohlsen og han havde selv tegnet togene efter forlæg fra DSB’s kørende materiel i 40’erne. Det var solidt kram, som blev markedsført under sloganet “det holder mens det kører”.

Historien om Onkel Harald og hans tog er spændende, og den kan du læse meget mere om på en hjemmeside, der er et fint eksempel på, hvor vellykket resultatet kan blive, når en engageret samler driver sober research og sætter sig for at komme hele vejen rundt om sit emne.

Der er bl.a en detaljeret oversigt over de forskellige modeller med angivelse af virkelighedens forlæg, grundige tips til restaurering og en omfattende oversigt over litteratur og kilder. Det hele er rigt illustreret med billeder af god kvalitet og fine gengivelser af samtidige annoncer og reklamer. Et virkeligt scoop er beretningen om, hvordan togene blev fremstillet – f.eks. med hjælp fra modstandsfolk og strandende søfolk, der ikke kunne komme til søs under besættelsen.

Eksprestogslokomotivet på det lille billede er mit eget. Det store billede, der viser en reklame fra bunden af en vogn, er lånt og publiceret efter tilladelse fra udgiveren af  Onkel Haralds Tog. Du kan klikke på de to billeder og se flere detaljer.

http://www.onkelharaldstog.dk/index.htm

Forf: JM

Reklamer

One comment

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s