Lågkrukke fra L. Hjorth.

For nylig fandt jeg en lille bornholmsk lågkrukke i sortbrændt keramik, som jeg gerne vil vide lidt mere om. Den er stemplet L. Hjorth, Bornholm, 780.

I fabrikkens katalog fra 1916 vises under det samme nummer en næsten tilsvarende krukke. Den kostede dengang 1 krone og den beskrives som “æske med vaaben”.

Lågkrukke fra L

Min krukke er dekoreret med det gamle Århus Byvåben med rødder tilbage til byseglet fra omkring 1250: Der ses de to tårne som symboliserer datidens romanske domkirke samt to mænd med anker og sværd. De  to mænd forestiller Sct. Clemens, byens skytsengel, og Sct. Paulus.

Krukken i Hjorth kataloget har en helt anden dekoration, men måske har Hjorth på bestilling kunne levere krukken med forskellige dekorationer til forskellige købstæder eller begivenheder. Hjorth var repræsenteret på Landsudstillingen 1909 i Århus, og jeg har en teori om, at den kan være fremstillet som souvenir i den anledning.

Er der nogle, som kan bidrage med at kaste lys over min krukke, så læg venligst en kommentar herunder.

Forf: SRS

Reklamer

2 comments

  1. Hej!

    Du giver faktisk selv lidt svaret. Bonniéren blev fremstillet specielt til Landsudstillingen i Århus i 1909. Den havde før dét været en del af Hjorths sortement (dog med Rønnes byvåben) i 10 år. Den er lavet i sortbrændt teracotta der siden 1890’erne var Hjorths store salgsvare, derfor var det også hovedsageligt varer i dette man præsenterede på standen i 1909 sammen med det nye banebrydende stentøj som Hans Hjorth havde succes med at brænde i 1902

    Bonniéren blev brugt som en lille “venlig gestus” overfor nye potentielle kunder, altså en slags firmagave man forærede sammen med katalog – samtidig præsenterede den fabrikkens kunnen. Årene 1890-1910 var en periode hvor turismen på Bornholm (ja, i mange dele af landet) blomstrede kraftigt og produktionen af souvenirs opstod. Hjorth var dygtige til denne fremstilling og mange fik souvenirs med motiver/navn producerede hér udfra egne tegninger og ønsker. På mode var også platter/bægre fremstillet i andledning af særlige dage, f.eks. børnehjælpsdagen. Så ud over en fin lille gestus har bonniéren været et fint lille eksempel på fabrikkens evne til at imødekomme kundens ønsker og egen kunstneriske kunnen og dygtighed (rén reklame!)

    Jeg har yderligere fået fortalt, at Bonniéren blev solgt fra standen – netop som en souvenir – og pengene herfra blev skænket på Børnehjælpsdagen, en “tradition” mange udstillere skulle have indført… jeg har dog aldrig set denne påstand skrevet ned nogen steder.

    mange venlige hilsner

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s