Dokumentarfilm om Jens Harald Quistgaard.

Stig Guldberg samler på ting af Jens Harald Quistgaard. Det var først planen, at han ville skrive en bog om Quistgaard og hans industrielle design, men projektet trak ud, og i stedet for blev det til en film på dvd.

“Hvor ærgerligt”, tænkte jeg, da jeg første gang læste om den. En bog kan du tage med dig, du kan slå op i den, bladre og nemt manøvrere frem og tilbage. En film binder dig derimod til et forudbestemt liniært forløb – og så er den irriterende apparaturafhængig.

ihq-stager-2x

Nu har jeg set filmen på labtop og kan egentlig godt forstå, hvorfor forfatteren valgte rollen som instruktør. Filmmediet kan noget, som en bog har svært ved at hamle op med: Du kommer helt ind under huden på manden, når han selv sidder og vender sine ting i hånden og fortæller om tilblivelsen. Og det er han god til. Filmen lever og har en god afvekslende rytme. Den er sjov med små anekdoter og samtidig intens. Du glemmer, at du sidder på en stol foran en skærm. Du træder ind i Quistgaards stuer og ind i hans univers.

Jens Harald Ouistgaard, der døde næsten 90 år gammel i januar 2008, opfattede sig som billedhugger. Tingene skal have skønhed, men samtidig også være rare at røre ved og at bruge. Han rører meget ved sine ting og forklarer lidenskabeligt om profiler og linjeforløb. Selv har jeg ikke så mange af Quistgaards arbejder, men jeg ejer da fem af hans høje messingstager (to af dem ses på billedet), som jeg efter filmen straks hev frem og betragtede på en ny anderledes måde.

Filmen er komponeret som et portræt krydret med gamle filmoptagelser og varereklamer. Ved siden af filmen er der 8 bonusklip med fokus på enkelte temaer bla. stokkestolen, dåseåbneren fra Raadvad, Flamestone kaffekanden fra Eslau, Kobenstyle gryderne og flere af hans bestik. Med følger også en lille booklet på 55 sider.

“Designeren Jens Quistgaard – en gryde til min kone. En dokumentarfilm af Stig Guldberg”, ABCFilm & Forlaget Klim 2010, isbn. 978-87-7955–770-3. Pris 299,95 kr.

Forf: JM

Reklamer

One comment

  1. Hej

    De grønne IHQ-glas du efterlyser brugen af havde min familie en masse af, de blev alt efter årstiden brugt som hyacintglas eller som lysestage til lave farvede bloklys.

    Når jeg ellers husker det bruger jeg dem stadig på samme måde, det mest besværlige er at få fjernet den stearin, der drypper ned i glasset

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s