PH-5 lampen har problemer.

Man kan have den opfattelse, at fanden har skabt EU. En ting er under alle omstændigheder helt sikkert, og det er, at EU har skabt en fandens masse problemer for ejere af gamle designlamper.

EU har vedtaget, at fra september 2009 må der ikke længere produceres almindelige matte glødelamper over 60W – og i 2010 udfases de tilsvarende klare. Det forbistrede er, at et rigtig godt og brugbart alternativ endnu ikke er på markedet. PH-5 lampen er en af de lamper, der rammes.

I gamle modeller fra før 1994 sidder der et lille afstandstykke, som ikke tillader kraftige energisparepærer, fordi de fylder for meget. Der er simpelthen ikke plads. Du kan så enten vælge at leve med dunkel belysning, hvilket trætter dine øjne unødigt og iøvrigt også vil være en hån mod Poul Henningsens lys- og livssyn – eller du kan forsøge at bygge lidt om på lampen med risiko for at ændre på den geniale konstruktion, der bøjer lyset i nøje definerede indfalds- og udfaldsvinkler.

Nogle energisparepærer er trods alt bedre end andre, og på Louis Poulsens website er der en lyskildeoversigt (pdf) over hvilke energisparepærer, som i forskellige lamper bedst muligt kan erstatte de gamle glødelamper.

Dagbladet Politiken bragte i marts 2009 en artikel om problemet i forhold til PH-5 lamperne. Du kan finde artiklen på avisens hjemmeside. Læs også de mange læserkommentarer efter artiklen med erfaringer og gode råd.

http://www.bevarfatningen.dk/LaesMere.aspx

http://politiken.dk/tjek/bolig/design/article657206.ece

Forf: JM

Reklamer

One comment

  1. det er noget værre møg med de sparerpærer. har prøvet med 15watt megaman plus – det er den louis poulsen siger kan bruges – men den dur ikke til ph5
    med venlig hilsen carsten

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s