Bog om Knabstrup Keramikfabrik.

Når museumsfolk udgiver bøger, går de tit grundigt til værks. Holbæk Museums bog om Knabstrup Keramikfabrik er absolut ingen undtagelse.

Museet har igennem en årrække indsamlet arkivmateriale, keramiske genstande og beretninger fra fabrikkens tidligere ansatte.

Bogens intention er at komme hele vejen rundt om alle aspekter af fabrikkens historie. Det er i høj grad lykkedes, men problemet med den slags bøger er, at de nemt kommer til at sætte sig mellem flere stole med hensyn til hvilke målgrupper, de retter sig mod.

Det mærker du typisk i disponeringen, når der skal afgrænses og indholdet skal skæres til. Bogen om Knabstrup rummer meget stof om egnen – primært for de lokalhistorisk interesserede læsere. Det er også flere kapitler for de produktionsteknisk interesserede med lange redegørelser, f.eks. om ovne, ler og keramisk kemi.

Redaktørerne skriver i indledningen, at det har været svært at skabe en overordnet struktur. Sådan én mangler bogen i høj grad, og det er ikke så godt, især når udgiveren gerne har villet lave en opslagsbog. Der er heller ikke noget register. Det havde ellers været en brugbar indgang at orientere sig ud fra, når nu strukturen er temmelig rodet.

Men er bogen så i det hele taget noget værd for samlere eller folk, der handler med antikviteter?

Det er den bestemt! Der er nogle gode kunstnerbiografier og et fint lille kapitel om stempler. Et andet spændende kapitel handler om fabrikkens salg og distribution og en fremragende ting er gengivelsen af for- og bagsider fra flere af fabrikkens varekataloger fra perioden 1966-1982. Der er i det hele taget et godt billedmateriale, men desværre er store dele af fabrikkens meget omfattende produktion ikke kommet med i bogen, så er det straks lettere at lægge  en masse billeder ud på Internettet, hvor pladsen er uendelig.

Et godt eksempel kan ses på hjemmesiden Knabstrup-specialisten . Her er Storm P platterne dokumenteret med hele 92 forskellige eksempler, mens bogen kun medtager 8. Loppefund har tidligere omtalt Knabstrup-specialistens og Holbæk Museums hjemmesider om Knabstrup.

“Keramik & tegl. Knabstrup, en fabrik med liv og ler. Holbæk Museum 2009, isbn. 987-87-87226-40-0. Pris 295 kr.

Forf: JM

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s