Irmas kunstdåser.

Den karismatiske direktør for Irma, Børge Olsen, fik den ide at sælge te i dåser med kunst på. Fra 1970 til 1991 blev der fremstillet i alt 27 forskellige dåser dekoreret af danske kunstnere.

Dåserne er i dag et samleobjekt, og nogle af de ældste og mest sjældne er meget eftertragtede.

Den første dåse fra februar 1970 blev lavet i 10.000 eksemplarer og var tegnet af Per Arnoldi, som dengang var en forholdsvis ukendt kunstner. Dåsen kostede 9,95 – og så var den tom! Den skulle ellers havde været solgt påfyldt med te, men man havde begået den brøler ikke at tjekke, om de nye dåser passede til doserings- og pakkeanlægget.

H. Stilling

I Irma forretningerne i det indre København gik salget meget trægt, men i Gentofte, Lyngby og Hellerup blev de revet væk på ingen tid, så de resterende dåser måtte i hast overføres til det nordlige København.

Da den næste dåse skulle i forretningerne i december 1971, var projektet imidlertid ved helt at kuldsejle. Bjørn Wiinblad var kunstneren, hans oplæg var fyldt med farver og en masse sirlige streger. Det voldte den engelske dåseproducent gigantiske problemer at få lavet et metaltryk med så mange detaljer, og den ene prøve efter den anden måtte kasseres. Wiinblad var tæt på at bakke ud, men Olsen bankede i bordet og til sidst lykkedes det at få udviklet en helt ny teknik til grafisk tryk, som kunne godkendes.

Dåsen på billedet er Herman Stillings fra marts 1983. Du kan se en oversigt over samtlige kunstdåser på Irma’s Facebook side:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.157740920909411.40694.145692482114255&l=08d3ac46e5

Forf: JM

2 comments

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s