Bog om Gefle Porslinsfabrik.

Gefle Porslinsfabrik eksisterede mellem 1910-1979 og er især kendt for en lang række hverdagsstel i flintgods.

Ellers er Rörstrand og Gustavsberg nok de mest kendte svenske porcelænsfabrikker udenfor Sverige. Begge har satset internationalt og navnlig Rörstrand har eksporteret rigtig meget til det danske marked, men porcelænsfabrikken Gefles produktion har også været solgt i Danmark.

For et par år siden udkom en fin lille bog om Gefle. Den er et eminent eksempel på, hvordan det på begrænset plads (ca. 100 sider) kan lade sig gøre at lave et fyldestgørende opslagsværk. Knap halvdelen af bogen er disponeret med forskellige søgeregistre. De tjener som en fremragende indgang til identifikation og research. Du kan bl.a. søge på dekorationer og modeller med oplysninger om modelbetegnelser, navne på designere samt produktionsteknik og -periode.

Bogen har også en kort biografi over nogle af fabrikkens designere. En af dem er Arthur Percy, et af Sveriges ikoner indenfor kunsthåndværk, han var virksom ved fabrikken mellem 1923-1959. En anden designer er Eugen Trost, han var ophavsmand til “Zebra stellet”, en designklassiker som der er utrolig hype om øst for Øresund. En Zebra kop koster nemt mere end 500 sv.kr., og stellets virkelig sjældne tekande er set solgt for over 10.000 sv.kr. Du kan læse mere om Zebra stellet og se billeder på “Porslinsbloggen”:

http://porslinsbloggen.blogspot.com/2008/06/zebra-en-svenska-designklassiker.html

“Gefle Porslinsfabrik – vardagsporslin med färggläde och stil” af Tord Gyllenhammar og Björn Holm, Albinsson & Sjöbergs Bokförlag 2008, isbn. 91-86560-90-5. (Kan skaffes via bokus.com til 227 sv.kr.)

Forf: JM

Reklamer

One comment

  1. Hej – På et lille loppemarked i Gøteborg fandt jeg i sommer et halssmykke lavet af Zebra porcelæn. Det er lavet af Kila design – som laver smykker af gammelt porcelæn der er gået i stykker. De har denne hjemmeside http://www.kila.nu/start/index.html
    Hilsen Dorit E jensen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s