Gamle danske modeltog fra Bodan.

Før 2. verdenskrig dominerede udenlandske producenter fuldstændig det danske marked for modeltog, men i årene med importrestriktioner efter krigen voksede en stor underskov af små danske producenter frem.

En af dem var Bodan, som eksisterede mellem 1948-1958. I modsætning til flere af de andre, hvis produktion nok mere var legetøj end egentlige vellignende modeller, så fik Bodan inspiration fra virkelighedens rigtige jernbanemateriel.

Bodan vogn M

Der var stor mangel på metal, så man måtte finde på nogle nemme og simple alternative løsninger. Derfor blev vognkasserne fremstillet af bøgetræsklodser beklædt med karton, kun undervogne og tage var af blik. Alligevel blev resultatet ganske vellignende, men løsningen med karton var ikke særlig holdbar.

Er du heldig at finde vogne fra Bodan, har de næsten altid brugsspor, som vidner om mange timers underholdning og kørsel på datidens modelbaneanlæg. Billedet viser min egen model af DSB’s litra AR, som jeg fandt på et loppemarked til 300 kr.

Du kan se en oversigt over Bodans modeller på www.danskmodel.dk . Klik på “tog” i den røde frame til venstre. På siden kan du også læse om nogle af de andre danske modeltogsproducenter fra efterkrigstiden.

Forf: JM

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s