Carnaby vaser fra Holmegaard.

Holmegaard Glasværk fremstillede fra 1968 en række spektakulære vaser i serien Carnaby. Langt de fleste var formgivet af Per Lütken, men også andre designere har leveret bidrag til serien.

Vaserne med de stærke farver i popart stil er fremstillet i overfangsglas på hvidt opalglas. En ret vanskelig teknik, som de mestrede på Fyens Glasværk, der siden fusionen i 1965 var blevet en afdeling af Kastrup og Holmegaards Glasværker.

Carnaby coll M 1

På internettet og i flere bøger er der ofte forvirring med hensyn til hvilke genstande Carnaby serien egentlig omfatter. Nogle gange rodes Carnaby sammen med Michael Bangs Palet serie af husholdningsglas. Det sker i Forlaget Schiffers bog fra 2006 “Fire & Sea” om Scandinavian Glass 1930-2000.

Andre gange tilskrives Otto Brauers flaskeformede gulvvaser fejlagtigt Per Lütken. Det korrekte er, at Brauers vaser blev formgivet i 1962, og fra 1967 blev de relanceret i de samme farver og med den samme overfangsteknik som Carnaby vaserne, selvom de ellers intet har med dem at gøre.

OB gulvvase 1

Det samme gjorde man med én af Jacob Bangs Capri vaser fra 1961. Ni år senere i 1970 blev den også relanceret med overfangsteknik i Carnabys stærke farver.

På Internettet har glasinteresserede forsøgt at rede trådene ud og bla. brugt gamle kataloger til at dokumentere, hvordan tingene hænger sammen. Et vellykket eksempel er den engelske side “20th Century Forum”, hvor de forskellige varianter i serien Carnaby præsenteres.

http://www.20thcenturyforum.com/scandinavian-glass-f16/kastrup-holmegaard-carnaby-identification-guide-t3456.htm

Forf: JM

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s