På “antikmarked” i Kina.

I Shanghai kender man ikke til antik- eller loppemarkeder som i Europa, hvor private eller professionelle handler med antikviteter og genbrugsting.

De har dog noget, de kalder “antikmarkeder”. Her sælges der i tusindevis af ting. Langt det meste er nyfremstillet, men i gammel “antik” stil. Alligevel kan man en sjælden gang blandt alle disse nye antikviteter være heldig at finde noget autentisk gammelt, som f.eks. disse lettere bulede og temmelig brugte propagandaskilte af presset blik.

Det øverste skilt med Mao som ung viser en beslutsom leder på vej til Anyuan for at lede en minearbejderstrejke. Blæsten og de dramatiske skyer på himlen kan læses som en tilspidsning af klassekampen. Stålfast og beslutsom med paraplyen under armen står Mao i billedets front som et symbol på sejren og den opstigende sol, der snart skal bryde frem.

Billedet blev en klassiker under kulturrevolutionen, hvor det blev masseproduceret og gengivet på et hav af plakater og skilte.

Kommunisterne sejrede og styrede Folkerepublikken med hård hånd, men propagandaen på det nederste skilt fremstiller Mao under en tale til Folkekongressen i en ganske afslappet og uformel attitude. Stemningen er glad og optimisk.

Kommer man forbi de kanter, kan man se flere revolutionsplakater på det officielle plakatmuseum i Shanghai: RM.BOC 868 Hua Shan RD Shanghai.

Kommer man ikke lige der forbi, kan man i stedet for få et godt indtryk af plakaterne på museets website: http://www.shanghaipropagandaart.com/

Forf: LD & JM

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s