Lamper designet af Claus Bolby.

Loppefund har fået et spørgsmål og et billede af en sjov trekantet væglampe med prismer af acryl:

“Mon I kan hjælpe med at finde ud af, hvad dette er for en lampe (se foto). Der er ingen mærkater i lampen. Venlig hilsen EH.”

Din lampe er sandsynligvis formgivet af Claus Bolby, som designede lamper i 60’erne og 70’erne. Nogle af dem blev produceret af Nordisk Solar og Lyfa. Han er især kendt for lamper med lidt særprægede acryl lameller. Hans firma, som hed Cebo Industri, producerede og solgte akryllamperne til Nordisk Solar og Lyskær Belysning.

I en engelsk retroshop med speciale i skandinavisk lampedesign har jeg fundet nogle lamper med de samme korsformede acryl prismer. Forretningen hedder Vintage Retro og deres lamper tilskrives Claus Bolby. Klik på billedet her til højre og på dit eget billede til venstre og læg mærke til, hvordan prismerne er monteret med en centerskrue på præcis samme måde.

Hvis du vil læse mere om Claus Bolby og se flere eksempler på hans spektakulære lamper, så se på Vintage-danish-lights.

Illustrationerne herunder kommer fra siden Classic Modern. Lampen længst til venstre kaldes præstekraven. Den er oprindelig designet til Strandby kirke syd for Skagen, men blev senere fremstillet i en mindre udgave til private hjem.

RETTELSE 1: Lamperne på de to små klikbare billeder er ikke af Claus Bolby. Se kommentaren herunder fra Sune Riishede [JM 04-07-2011]

RETTELSE 2: Informationerne om Cebo, Nordisk Solar og Lyskær Belysning er rettet i overensstemmelse med kommentaren fra Jytte Bolby [JM 13-02.2012]

Forf: JM

Reklamer

3 comments

 1. Hej…jeg har ikke set din blog før, men ser at du omtaler Claus Bolbys lamper. Dit svar er desværre ikke korrekt, de pågældende blomster-acryl lamper er ikke af Bolby, hvilket jeg ved med sikkerhed, da det er mig der skrevet hans profil på Classic-Moderns’s hjemmeside, og kender hele hans produktion.
  Jeg har Retro Garagen i Brædstrup (pt ferielukket)
  Venlig hilsen Sune (du ser ud til at have en fin blog!)

 2. Lige en rettelse.
  Lyskær opkøbte ikke Cebo Industri.
  Cebo Industri Aps. producerede og solgte akryllamperne til Nordisk Solar og Lyskær Belysning.
  Jeg er enke efter Claus Bolby og har været med i firmaet fra starten i 1966 til den blev lukket ned i forbindelse med Claus’s død i 2011. Han producerede belysning til synshandicappede lige til det sidste.
  Vores Cebo Industri Aps, ændrede navn til Duraco Aps.
  Venlig hilsen
  Jytte Bolby

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s