Er Ikea et samlerobjekt?

På linje med ABBA og Volvo er Ikea et af Sveriges succesrige brands. En ny bog hævder, at flere af Ikea tingene er på vej til at blive fremtidens samlerobjekter.

Umiddelbart måske lidt svært at forstå, for Ikea konceptet er jo masseproduktion, mens samlere i stigende grad går efter det personlige og individuelle særpræg. Modsat en Finn Juul eller en Wegner stol er møblerne fra Ikea ikke bygget til at holde resten af livet. Tværtimod handler det om konstant udskiftning, men Ikea har gennem årene haft en del designere ind over deres ting, og flere af dem er så småt begyndt at dukke op i auktionshusene.

PS Vågö orange P M

Nogle Ikea designs har vundet internationale priser, bl.a Thomas Sandell’s Vågö stole i plast fra 1998. “De er det produkt, jeg har lavet til Ikea, som jeg er allermest tilfreds med”, sagde han i 2002, da stolene vandt den fornemme Red Dot pris.

Verner Panton, Tapio Wirkala og Vico Magistretti er andre af de internationalt mest kendte formgivere, som har haft opgaver for Ikea, men også en lang række af koncernens egne folk har gjort sig bemærket med holdbar formgivning, der kan karakteriseres som moderne klassikere. Et godt eksempel er Niels Gammelgaard’s Moment; En serie møbler i glas og stål fra 80’erne som mange år frem var storsælgende hits.

Ikea the book er ikke en lineær og kronologisk fremstilling af møbelhusets udvikling. Bogen portrætterer alle de kendte og mindre kendte formgivere, deres ideer og designprocesserne bag udviklingen af møblerne og lamperne.

Fremstillingen er meget levende. Flere af designerne får lov til selv at tale i form af citater og mindre interviews, og du fornemmer, at der ligger et omfattende og kompetent stykke research bag bogen. Det hele fylder knap 500 sider, og det er en bog, du kan bruge som et nyttigt opslagsværk i kraft et rigtig gode navneregister.

“Ikea the book – Designers, products and other stuff” af Staffan Bengtsson, Arvinius Förlag 2010, isbn. 978-91-85689-06-4 (engelsk), isbn. 978-91-85689-24-8 (svensk). Pris ca. 350 sv. kr.

Forf: JM

Reklamer

2 comments

  1. Ved I om der er forskellige udgaver af bogen. På nettet har jeg set den med grønt eller brunt eller pink cover?

  2. Åbenbart! Det eksemplar jeg har haft i hænderne er rødt, men hvis du går ind på forlagets site: http://www.arvinius.se/ – og kigger på bestillingsformularen, så er der forskellige farver cover. Indholdet er sikkert det samme, for læser du under “facts” er der kun to udgaver (den engelsk og den svenske) med hvert sit isbn.nr.
    Hilsen Loppefund/JM

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s