Bog om gamle danske radioer.

For nogle år siden havde DR stor succes med TV-serien “Krøniken” om den stive enerådende Kaj Holger og hans radio- og TV-fabrik.

Men Bella Radio har aldrig eksisteret. Forlægget skulle efter sigende have været virkelighedens TO-R. Sådan hed fabrikken, fordi ejeren havde to R’er i sit navn: Rasmus Rudholt.

Danske radio- og TV-fabrikker boomede gevaldigt i 50’erne og 60’erne, hvorefter branchen kollapsede totalt i 70’erne, og i dag er der kun B&O tilbage.

Der er mange samlere til de gamle apparater. Nogle går efter retro-design som f.eks. B&O’s tidlige transistorradioer. Flotte eksemplarer kan nemt handles for op mod et par tusinde kroner. Andre leder efter historiske vrag, som de kan sidde og nørkle med og måske få til at fungere. For de sidstnævnte er bogen “Bella og alle de andre” om radio- og TV-fabrikker i Danmark ikke til at komme uden om. Den udkom i 2010 i en ny udgave.

Bog om gamle danske radioer collM

Forfatteren har baggrund som elektroniktekniker og radiofaglærer på en teknisk skole, så han ved, hvad han har med at gøre.Bogen bærer også præg af meget grundig research. Fabrikkerne præsenteres alfabetisk og produktionen er godt dokumenteret.

Layout er lidt særpræget, nærmest som en slags scrapbog, hvor teksten hopper ind og ud mellem illustrationerne. Det er ikke særlig kønt, men det fungerer alligevel meget godt. Du kan nemlig browse hen over siderne, og på den måde er det nemt at orientere sig og lede efter bestemte apparater.

Bogens store styrke er det omfattende billedmateriale, som er hentet fra gamle kataloger og reklamer. Forfatteren har også kigget i samtidige priskuranter. Kaj Holgers (altså To-R’s) allerførste transistor hed Superphone Trans-Weekend. Den kostede i 1958 hele 498 kr., og så kunne den endda ikke modtage signaler fra FM-båndet, men kun kort- mellem- og langbølge!

Først fra 1961 kunne de danske transistorer bruges til FM. Den senere model fra 1964 blev fremstillet i 60.000 eksemplarer og var én af de mest solgte transistorradioer i begyndelsen af 60’erne. Du kan finde flere transistorradioer på http://radio.gort.dk/ hvor der er mange billeder i superkvalitet fra en privat samling. Billedet af Superhone model 64 stammer herfra.

“Bella og alle de andre: Radio- og TV-fabrikker i Danmark 1925-1975” af Bjarne Dahlin Nielsen, eget forlag 2010. 3. udgave, isbn. 978-87-992102-0-6. Pris 325 kr.

I bogens kolofon er fejlagtigt anført 3. oplag, men der er tale om en ny udgave [i.e. 2. udgave] med udvidet indhold. Bogen kan bestilles her: http://www.radiohistorie.dk/

Forf: JM

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s