Cacao øjne.

En indkøbstur over sundet for at spare penge er ikke noget nyt fænomen, der er dukket op med Øresundsbroen.

Ældre københavnere kan fortælle, hvordan de i 60’erne og 70’erne tog til Malmö efter billig kaffe og cacao. Og måske er det grunden til, at du rundt omkring på danske loppemarkeder engang i mellem falder over de svenske Ögon cacaodåser.

Ögon cacao blev fremstillet af Mazetti i Malmø. I begyndelsen af 1900-tallet blev øjnene introduceret for at forhindre, at der blev svindlet med sekunda cacao, som i løs vægt blev hældt om i Mazetti’s poser. Som modtræk lancerede man fabrikspakket cacao og brandet: “Se med Edra egna ögon at ni får Mazettis ögon”. Senere blev Mazetti cacaoen solgt på dåser og øjnene fulgte med. I 1956 relanceredes øjnene med et nyt og mere stiliseret udtryk tegnet af designeren Olle Eksell.

Cacaodåserne var på markedet lige indtil 1975. Som dreng var jeg direkte bange for dem. Jeg kan huske, hvordan øjnene stirrede ondt ned fra den øverste køkkenhylde. Noget som omgående fik trangen til en lækker kop varm cacao til helt at forsvinde som dug for solen!

Fabrikskomplekset ligger stadig i Malmö. Nu rummer bygningerne kulturhuset Inkonst med teater, dans, film, og kunst – og øjnene, de er der stadig. På gitterporten ved indgangen og oppe på taget, hvor der sidder en stor pakke cacao som historisk reklame.

Du kan læse hele historien om Mazetti’s øjne på Malmö bys website og på bloggen Maria som sagt.

Forf: JM

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s