Kolossen som blev et salgshit.

Lampen fra Ateljé Lyktan med det sjove navn “Bumling” er formgivet af Anders Pehrson og den blev lanceret i 1968 på en stor belysningsmesse i Göteborg.

Fabrikken havde arbejdet på lampen lige indtil dagen før messen åbnede. Da den blev båret ind, var malingen endnu ikke helt tør, og de havde stort besvær med at få fjernet små papstykker fra emballagen, der havde sat sig fast på den våde maling. Den første kommentar fra en bekendt til Anders Pehrson var: “Det där var mig en stor bumling, du Anders”.

Bumling betyder klump eller kolos, men alligevel blev lampen et kæmpe salgshit, og den regnes i dag for den mest solgte lampe i Skandinavien. Successen var så stor, at fabrikken i begyndelsen slet ikke kunne følge med. I det første år blev kunderne skrevet på venteliste, og der var mange måneders leveringstid.

Senere kom der en lang række søstermodeller til i form af forskellige gulv- og bordlamper. Historien om Bumlingen kan du læse i en bog om Ateljé Lyktans vej fra lille lampefabrik til stor virksomhed med international succes.

Forfatteren er reklamefotograf og som kildegrundlag har han brugt fabrikkens omfattende arkiv og interviews med gamle medarbejdere. Hovedvægten er lagt på at skildre designudvikling og salgshistorie, og de fleste lamper er dokumenteret med billeder fra gamle kataloger, ligesom der er korte biografier over de væsentligste designere. Bogen er fin til nostalgi for designentusiaster og samlere.

I Danmark kan du på loppemarkeder og antikmesser jævnligt finde de originale Bumling lamper fra 60’erne og 70’erne til mellem 400-2000 kr. – afhængig af størrelse, farve og stand. Det hvide gitter af plastik er lampernes svage punkt, så vær opmærksom på, at det ikke er knækket eller helt mangler. I Sverige blev Bumlingen som loftslampe relanceret for nogle år siden. Som ny koster den ca. 3400 sv.kr.

“Ljuset ska vara vitt och lysa fritt” af Johan Jansson, Arvinius Förlag 2009, isbn. 978-91-85689-25-5. Pris 238 Sv.Kr.

Forf: JM

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s