Gode råd om tin.

Hvordan renses tin? Svaret kan gøres temmelig kompliceret, men det kan også være enkelt og ligetil.

Passionerede tinsamlere har mange forskellige opskrifter på, hvordan du kan blande din egen rensepasta. Går man videnskabeligt til værks, kommer det nemlig helt an på, hvad det er for en slags tin, man har i hænderne. Den engelske betegnelse “pewter” dækker f.eks. over en lang række legeringer, alle baseret på tin, men hvor indholdet af kobber og bly eller antimon kan variere.

Den enkle metode er at vaske tin med en mild opløsning af opvaskemiddel i demineraliseret vand og bagefter efterpolere med en blød klud.

Nogle samlere anbefaler derudover forskellige specialmidler. Et af de mest anerkendte er Renaissance Wax, som er udviklet af konservatorer på British Museum i begyndelsen af 50’erne. Opskriften er hemmelig – sikkert af konkurrence hensyn – så der er ingen indholdsdeklaration, men det er et universalmiddel, som også kan bruges til mange andre formål end lige rengøring af tin. Forretningen Naturgalleriet i Holte har dansk eneret på forhandling af Renaissance Wax, som de sælger over nettet.

En anden side med gode råd, men også med en lang række mere almene artikler om tin, finder du på pewter-pleasure.com. Vinklen er international. Her er en samler, som tilsyneladende rejser over hele verden. Der er noget ældre engelsk tin og en del amerikansk, men især også mange nyere ting fra Fjernøsten.

Forf: PP & JM

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s