Svenske stel 1950-1975.

Designeren Marianne Westman, som tegnede Picknick og Pomona stellene til Rörstrand, blev engang spurgt, om det så ikke også var hende, der lavede stellet Eden.

“Nej”, svarede hun: “Det er lavet af en af Rörstrands malerpiger”. Historien om skabelsen af Eden kan du læse i en ny bog om nogle af efterkrigstidens mest populære svenske spise- og kaffestel.

Eden blev lanceret i 1960, og malerpigen hed Sigrid Richter. Den store stjerne på Rörstrand var dengang Marianne Westman, men hun opholdt sig i USA på et længere stipendium, og fabrikken var i bekneb for ideer til nye steldekorationer. Derfor fik Sigrid Richter chancen. Hun menes at være ophav til flere af 60’ernes anonyme Rörstrand stel.

Bogen Svenske Serviser giver en fyldig karakteristik af ca.140 stel fra 1950-1975. Perioden bliver tit kaldt guldalderen indenfor svensk porcelæns- og fajanceindustri. Mange af stellene er i dag eftertragtede samlerobjekter, men bogen beskæftiger sig ikke kun med de kendte og udbredte stel og de mest fremtrædende formgivere. Der er også mange hverdagsstel, som blev solgt år efter år uden at de fik ikonstatus, og sjældne stel med kort levetid, fordi de var alt for dyre at fremstille. Lidt mere banale stel, som egentlig bare var imitationer af billige udenlandske importstel, er også kommet med.

Det hele præsenteres kronologisk, så du kan følge, hvordan mode og stil forandres i løbet af årene. Der er også blevet plads til nogle korte afsnit om de mest toneangivende fabrikker (Rörstrand, Gustavsberg, Gefle og Karlskrona) og 10 af de mest markante designere. Bogen har et okay register, den er let at orientere sig i og egner sig fint som opslagsværk.

Målgruppen er samlere og nostalgikere, og bagerst i bogen er der en prisguide med typiske brugtpriser på de forskellige stel. Guiden er baseret på hammerslagspriser på middagstallerkener hentet fra auktionssitet Tradera. Hvor pålidelig og sikker sådan en guide er kan diskuteres, og forfatterne indrømmer også, at mange faktorer – først og fremmest brugsstand – spiller helt afgørende ind. Flere af de anslåede priser strækker sig da også over så stort et prisspænd, at det ikke rigtig giver nogen mening.

“Svenska serviser 1950-1975” af Michél Carlsson og Urban Orzolek, ICA Bokförlag 2010, isbn. 978-91-534-3474-0. Pris 199 sv. kr.

Forf: JM

Reklamer

One comment

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s