Steltons historie.

Alle kender Steltons særlige brand. Den cylindriske form var i mange år rygraden i sortimentet.

Først med Arne Jacobsens Cylinda Line fra 1967 og senere med Erik Magnussens klassiske termokande fra 1977. Det begyndte på en gammel trykbænk i et udhus med at presse æggebægre af affaldsstål. De gik som varmt brød, og hurtigt flyttede man over i en lille fabrik.

Virksomheden, som senere blev til Stelton, hed i starten Dansk Rustfrit. Produktudvikling skete efter intuition og hvad maskinerne evnede at fremstille samt ikke mindst hvad isenkræmmerne mente, de kunne sælge. Først senere – især via samarbejdet med Arne Jacobsen – skiftede fabrikken til fokus på design frem for pris og mængde.

Stelton fyldte 50 år i 2010, og i den anledning udkom en jubilæumsbog. Den slags har tit en tilbøjelighed til at blive selvfede. Og bogen om Stelton har da også en lille snert, men alligevel er det blevet til et flot værk med mange billeder og mange gode historier. Det lykkes fint at komme rundt om Steltons udviklingshistorie – også de mere sure sider.

Model 2000 temokanden var én af dem. Den var kun ude i butikkerne i ganske kort tid, før den blev kaldt tilbage. Det havde ellers taget 9 år at udvikle produktionsteknikken. DTU var på et tidspunkt ind over, for det var temmelig kompliceret at fremstille en dobbeltvægget kande med vacuum imellem væggene.

Da den endelig blev færdig i 1999 og kom i handlen, var en af de første kunder uheldig, fordi beholderen med kaffe pludselig slap overdelen og faldt i gulvet. Låget blev redesignet, men kanden blev aldrig nogen succes. Prisen var 1600 kr. Det var alt for dyrt og konkurrenterne havde i mellemtiden introduceret billigere kander med en tilsvarende teknologi.

Det er modellen med redesignet låg på det nederste billede.

“Stelton” af Frank C. Motzkus, Stelton A/S 2010, isbn. 978-87-993807-0-1. Pris 219 kr.

Forf: JM

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s