Lysestager fra Ystad Metall.

Virksomheden Aktiebolaget Ystad Metallindustri lancerede i 30’erne, 40’erne og 50’erne et arsenal af forskellige lysestager i tin og messing.

Tinstagerne er stemplet Ystad Tenn, mens der i bunden af messingstagerne står Ystad Metall.

På det øverste billede kan du se näckrosan (åkanden), som blev formgivet af Carl-Einar Borgström og liljan af Ivar Ålenius Björk. Især liljan blev et kæmpe hit. Den solgtes i bronze, nysølv og messing. Man kunne også købe et glasrør som indsats, og så var lysestagen pludselig forvandlet til en vase.

Andre producenter lurede hurtigt på Ystad Metall’s succes og kopierede liljan. Nogle af kopierne ligner originalen til forveksling, og det kan være uhyre svært at kende forskel, med mindre du står med både original og kopi i hænderne.

To gange er det sket, at jeg er kommet hjem fra et loppemarked med en kopi, men nu har jeg lært, at den rigtige liljan bærer bomærket “Ystad Metall” og at den også skal være forsynet med signaturen IÅB. På det midterste billede er det originalen til venstre. De andre er kopier. Hvis du klikker billedet større, ser du tydeligt forskel på liljebladene.

Da liljan er produceret igennem en længere årrække, skifter bomærkets layout. De ældste har et stort Y henover, mens stager som kun er stemplet “Handmade Sweden” eller “Handarbete Sweden” er kopier.

På forumet Precis En Sån har der været nogle diskussioner om forskellige varianter, bla. knoppen som er en slags miniudgave af liljan. Samme sted kan du også se eksempler på sider fra Ystads Metalls gamle varekataloger.

Vil du vide mere om Carl-Einar Borgström og Ivar Ålenius-Björk, der begge var billedhuggere, kan du læse en kort biografi på det svenske kunstner netleksikon Amanda.

Forf: JM

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s