Bog om Upsala-Ekeby keramik på Nettet.

I 1994 udgav Johan Helmersson og  Per-Anders Asplund en bog om fajance og keramik fra Upsala-Ekeby.

Den kom senere i en let revideret 2. udgave fra 2002, og den regnes af svenske keramiksamlere for det absolutte hovedværk om fabrikkens omfattende produktion. Bogen er eftertragtet og har været svær at skaffe antikvarisk. Nu stilles hele værket gratis til rådighed på Nettet.

Det er Grödinge Antik og Design som står bag netversionen. Den er et rigtig godt eksempel på de praktiske fordele publicering på Nettet giver. Du får en ny udgave, der hele tiden opdateres med tabeloversigter og billeder af nye stykker. Resultatet er blevet et omfattende og formidabelt værktøj, som er suverænt til identifikation af keramiske arbejder fra Upsala-Ekeby.

Fra startsiden vælger du fanebladet UE-boken. Herfra er der forskellige indgange til de mange data. Du kan vælge periodiske indgange eller gå ind under de forskellige formgivere. Alle billederne er skarpe, detaljerede og i god kvalitet, og hvor der ikke er billeder, er der tabeller med produktionsnumre, målangivelser og oplysninger om hvornår stykket blev fremstillet.

Den estiske kunstner Mari Simulsson er en af de mere markante profiler. Hendes produktion var omfattende – og meget kan findes i UE-boken; Desværre ikke min egen vase fra serien Rubus, men måske kommer den. Det er nemlig her den digitale publicering har sin berettigelse.

Grödinge Antik og Design er en slags ressourcecenter for svensk keramik og fajance. Fysisk holder de til i en gammel skole ikke så langt fra Södertalje ved Stockholm. Der er café, antikshop og et omfattende museum med mere end 5000 stykker keramiske arbejder fra Upsala-Ekeby og Sankt Eriks Lervarufabriker. Sidstnævnte lå i Uppsala, men blev i 1937 opkøbt af Upsala-Ekeby, som fortsatte dele af produktionen nu med UE stempler.

En anden hjemmeside er lavet af Upsala-Ekeby Samlarna. Det er en fin og informativ blog med en masse brugbare informationer. Alene om Mari Simmulson er der hele 94 indlæg.

Forf: JM

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s