Irma-pigen som samleobjekt.

Irma-pigen hed oprindelig Else og var datter af Sophus Greiffenberg, som indrettede og malede butikker for købmanden Carl Schepler.

Butikkerne hed først JRMA, en forkortelse for Johannes Rasmussens Margarinefabrik, som Carl Schepler samarbejdede med. Pigen med det gule hår kom til som varemærke i 1907. Senere fik hun – ligesom forretningerne – navnet Irma, men det var altså Else, som i en alder af 3 år havde stået model.

Irma pigen

Irma-pigen er blevet redesignet flere gange. I dag er hun et stærkt brand, og ting med Irma-pigen har længe været et samleobjekt. Gamle dåser er især i København i høj kurs. Lidt billigere eksemplarer kan du være heldig at finde på loppemarkeder i Jylland.

Men også de helt nye ting med Irma-pigen rykker. Japanske turister i København er fuldstændig vilde med hende. Hun er kult i Japan. En forklaring kan være, at hun med sit rene naive udtryk repræsenterer et traditionelt nostalgisk japansk kvindesyn. I turistsæsonen sker det jævnligt, at busser parkerer foran københavnske Irma butikker. Japanerne styrter ind og rydder hylderne for alle varer med Irma-pigens logo. Et ternet viskestykke med et lille Irma-pige broderi kan i Japan sælges for 1490 Yen (svarende til 105 danske kroner). I en dansk Irma kan du få 2 for 55 kroner.

Historien om de japanske turister kan du finde i en artikel fra Politiken .

Forf: JM

Reklamer

3 comments

 1. Minns Irma från barndomen då folk åkte till Helsingör och handlade billig mat. Det gör man inte idag när svenska kronan har så lågt värde. Ha det gott! Hälsningar Cinna

 2. Har fundet en lille irmadåse ca 10 cm høj, der står sparebøsse i bunden men der er ikke låg eller top til, har også et lille krus med hank ca 5 cm høj, vil gerne vide om det er af værdi!

 3. Hej Lene
  Det lille krus er vistnok beregnet som et kaffemål. Dem finder du typisk til 50 kroner på loppemarkeder.
  En sparebøsse uden mangler ligger nok en anelse højere omkring 75-100 kroner, men uden låg/top er værdien desværre lig 0.
  Prøv at google på Irma og sparebøsse og vælg billedvisning, så kan du se nogle eksempler
  Hilsen Jens fra Loppefund

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s