Historien om danske lommelærker.

Glashistorie er en svær disciplin, især når der sættes fokus på den tidlige produktion. Kilderne er få og med mangler, så dokumentationen er svær. En ny bog om lommelærker giver sig alligevel i kast med opgaven.

Forfatterne har valgt at fokusere på perioden indtil 1917. Det år blev afgifterne på spiritus lagt om. Prisen på brændevin steg voldsomt. Nu begyndte folk i stigende grad at trøste sig med bajersk øl, og grundlaget for de danske glasværkers produktion af brændevinsflasker forsvandt næsten helt.

Bogen er et forskningsprojekt. Det tilgængelige kildemateriale vejes og analyseres, og der drages ingen hurtige konklusioner. Opgaven er at få dokumenteret glasværkernes produktion ud fra de tilgængelige skriftlige kilder, f.eks. prislister og lagerfortegnelser, eller ud fra fund af skår fra tomterne, hvor de nordjyske værker lå.

Forfatterne opstiller typologier baseret på analyse af former og stiltræk. De foretager også en del spekulationer, men det er altid kvalificerede gæt. Som læser kan du kigge forfatterne i kortene. De fortæller, hvad de bygger deres antagelser på, og der er ordentlige kildehenvisninger.

Selvom bogen er meget akademisk, er den bestemt ikke kedelig. Teksten er velformuleret, og der er tale om et gedigent stykke detektivarbejde. Den slags er altid spændende. Du bliver hurtigt fanget ind i bogens univers.

Nogle gange knytter lommelærkernes dekorationer sig til aktuelle samfundsforhold. Her bliver der fortalt nogle gode historier. F.eks. om studene på hærvejen eller om den tapre landsoldat og dansk nationalromantisk selvforståelse i tiden under de slesviske krige. Der er også fortællingen om datidens berømte spanske danserinde Pepita de Oliva, som er afbildet på nogle lommelærker. Historien om Pepita er interessant, og den bliver brugt til at sandsynliggøre lærkernes proveniens.

For samlere af brændevinsflasker er bogen selvsagt et must, men den er også interessant for samlere med en bredere og mere almen glashistorisk interesse. Auktionshuse og antikvitetshandlere kan også have stor gavn af bogen og bør anskaffe den som referenceværk til deres håndbibliotek.

“Danske lommelærker” af Niels Andersen og Torben Errboe, Forlaget Kle-art 2011, isbn. 978-87-92750-04-4. Pris 298 kr.

Forf: JM

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s