Holmegaard Glasværks prøvesamling.

Næstved Museum har fået overdraget hele prøvesamlingen fra det tidligere Holmegaard Glasværk.

Prøvesamlingen er et stykke kulturhistorie fra Holmegaards produktion gennem 185 år. Der er også glas fra Kastrup og Fyns Glasværker. I alt omfatter samlingen ca. 30.000 stykker glas, og indtil videre er lidt over 5000 genstande beskrevet og lagt i en database.

Du kan selv lave opslag i databasen, som du tilgår via Næstved Museums hjemmeside. De bruger Kulturarvstyrelsens registreringssystem Regin. Det er et simpelt system med begrænsninger. Desværre er det ikke muligt at søge på tværs af databasens bagvedliggende tabeller ved at kombinere forskellige søgeord, der peger ind i mere end én tabel. Det betyder, at det er svært at afgrænse sin søgning helt præcist.

Holmegaard prøvesamling

Et eksempel: Christer Holmgren har lavet nogle vaser i Carnaby serien, men du kan ikke søge på BÅDE Holmgren OG Carnaby, så enten skal du søge på ALT Carnaby eller på ALT Holmgren. I det nævnte eksempel går det nok an, men hvis du leder efter karafler af Per Lütken, kan de fleste med bare lidt kendtskab til Holmegaards produktion sikkert se, at søgeresultatet hurtigt bliver temmelig uoverskueligt, fordi du får alle samlingens karafler eller alt Per Lütkens glas.

Når du har lavet et opslag, får du til gengæld gode og informative data om den genstand, du har søgt. Til de fleste opslag er der billeder, og de er fremragende. Høj kvalitet. Knivskarpe og professionelle.

Projektets leder skriver en meget entusiastisk og personlig blog, hvor du kan følge arbejdet med at registrere prøvesamlingen. Museet samarbejder også med de to glashistoriske selskaber i Aalborg og Holbæk, og med mellemrum er der særudstillinger med glas fra prøvesamlingen i Næstved Museums afdeling “Boderne”.

Databasen med Holmegaard Glasværks prøvesamling er et fantastisk redskab til dokumentation af glas. Du kan finde den her: http://www.aabne-samlinger.dk/naestved/samling/proevesamling/udtraek-proevesamling.asp

Forf: JM

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s