En gammel fængselslampe.

Horsens Museum fik i januar 2010 en stor samling af genstande fra byens gamle statsfængsel. De er nu i gang med at registere tingene. Loppefund har fået et spørgsmål fra museet:

“Jeg sidder på Horsens Museum og skal registrere gamle ting fra fængslet i Horsens. Jeg har fundet en lampe lavet af porcelæn??  og med metalskærm. Selve soklen er hvidlakeret porcelæn med et nummer ”1000”. Kan I evt fortælle lidt om materialet og hvad ”1000” står for. Jeg har vedhæftet et foto. Mvh KH/Horsens Museum”

Tugthuset i Horsens blev bygget i 1853, men byens kommunale elektricitetsværk åbnede først i 1906, så lampen er sikkert fra årene lige derefter.

Den minder meget om de såkaldte “skomagerlamper”, som blev brugt på mange værksteder. Materialerne er – som du selv er inde på – porcelæn og emaljeret metal. Emaljeringen består af en slags glas, der er smeltet og brændt fast på metallet. Hvad tallet 1000 står for, ved jeg ikke med sikkerhed, men det er sandsynligvis et formnummer. Bloggens læsere er velkomne til at lægge en kommentar, hvis I kan biddrage til en opklaring. Klik på “leave a comment” herunder.

Der har nok været et tilhørende lampeglas, altså en kuppel i klart glas, som har siddet omkring glødelampen. Måske er der et gevind på undersiden af porcelænssoklen? Et eksempel på en skomagerlampe med sådan et lampeglas kan ses hos antikvitetsforretningen Lampekælderen.

Ophavsret til lampebillederne har Horsens Museum. Du kan læse mere om Statsfængslet på Horsens Museums hjemmeside. Museet modtager også meget gerne andre ting eller fotos med relation til Statsfængslets historie:

http://www.institutioner.horsenskom.dk/HorsensMuseum/Faengslet/HarDu.aspx

Forf: KM  & JM

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s