Papirpiger – litteratur om påklædningsdukker fra Danmark.

Bogen “Pigedrømme” er en rigtig god oversigt over danske tegnere og illustratorer.

Her fortæller Birgitte Glob og Mette Winge om påklædningsdukkernes kulturhistorie, og bogen udgør den første samlede behandling af de danske påklædningsdukkers historie og udbredelse. Heri findes mange fine illustrationer i farver. Et skønt værk, som er uundværlig for en samler.

Desværre findes der ikke andre forlagsudgivne bøger om påklædningsdukker på dansk. Der er dog flere samlere, der har lavet oversigter over bestemte tegnere eller påklædningsdukker, bl.a.: “Verner Larsen’s OTA dukker” af Jette Jensen, “Katalog over Marietøj og ark tegnet af Gerda Vinding” af Margot Martensen , “Oversigt over Jannie og Jettes Christel dukker på helark” af Jannie Nielsen og Jette Jensen samt “Christel dukker” af Jette Jensen.

Som samler benytter jeg mig ofte af disse oversigter til at vurdere, om en påklædningsdukke eller noget tøj er tegnet af en specifik tegner eller som tjekliste på det, jeg mangler.

I slutningen af 1990’erne begyndte to meget engagerede påklædningsdukkesamlere at udgive hver deres blad. Lise Clasen udgav “Påklædningsdukken” i perioden 1995 til 2006. Lone Mortensen udgav “PD Bladet” i perioden 1997-2008. I en kort periode i 2009 udkom “PD Bladet” som en hjemmeside, hvor man kunne tilmelde sig. I 2010 begyndte Lone Mortensen igen at udgive “PD Bladet”, men med nr. 1 fra 2011 var det slut, da hun døde alt for tidligt. Pt. udkommer der ikke noget påklædningsdukkesamlerblad.

Til gengæld er der flere og flere samlere, som har oprettet hjemmesider på Internettet, hvor de viser forskellige påklædningsdukker. Nogle ud fra temaer som f.eks. fastelavn, kongelige, nisser osv. Af gode hjemmesider kan nævnes: Lise Rasmussen’s mosterlise.dk, hvor hun altid har et tema. Hun viser store dele af sin samling, og som noget forholdsvis nyt har hun en salgsside.

Ingrid Molzen har i mange år haft hjemmesiden molzen.dk/paperdolls. Hun skriver meget personligt om de påklædningsdukker, hun viser frem.

Hvis du har nogle påklædningsdukker, du vil sælge, må du gerne kontakte mig på margit.helbo@gmail.com. Hvis det drejer sig om vurdering og hvem tegneren er, så vil jeg prøve at hjælpe dig.

Forf: MSH

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s