Glaskugler fra fiskegarn.

Luftfyldte kugler af glas blev for en generation siden brugt af kyst-fiskerne til deres garn. Kuglerne kaldes flydelod, og navnet fortæller om funktionen.

Garnet blev viklet omkring kuglerne, der holdt garnet flydende i vandkanten, så det ikke sank til bunds, og når fiskerne senere skulle ud efter fangsten, var det nemt at lokalisere garnet. I dag bruger man stadig flydelod, men de er lavet af plastik eller aluminium.

Tysk1 Rd

Som mange andre gamle maritime genstande er flydelod et eftertragtet samlerobjekt. Især i Japan, Canada og USA er interessen stor, men der er også mange samlere i store europæiske fiskerinationer som England og Norge. Det grønne lod til venstre med mærket G er tysk, men fundet på et loppemarked i Århus.

Nogle flydelod blev mundblæst af glaspustere på traditionel vis, men de fleste er fremstillet i forme som presset glas. Derfor bærer mange af dem støbemærker, som fortæller om det glasværk, der har lavet dem.

Formen kan også variere fra land til land og efter garnet, de skulle bruges til. De japanske flydelod er ofte ovale eller torpedoformede og kaldes i samlerkredse “Kanji Rollers”, fordi de er mærket med japanske Kanji skriftegn. Russiske, engelsk, norske og danske flydelod er næsten altid runde.

På nettet er der et hav af sider, hvor større og mindre samlinger bliver vist frem i al deres mangfoldighed. På nogle af de bedste er der samtidig lavet grundig research om emnet.

Norsk2 Rd

Et eksempel på sådan en side er norsk. Samleren arbejder til daglig i et lokalt trafikselskab, men i sin fritid skriver han om sin passion for flydelod. Der ligger et kæmpe arbejde bag. Han fortæller kompetent om emnet og har forsket i mærkerne fra de forskellige (mest europæiske) glasværker. Der er også anvisninger på, hvordan man fletter garn omkring et lod, og det lyder bestemt ikke nemt!

En anden fremragende side med knivskarpe billeder, som rager op over flere af de andre, er engelsk. Her er der også mange oplysninger om både norske og andre europæiske flydelod. Til siden er tilknyttet en blog med dagbog over rejser rundt i Europa på jagt efter sjældne lod.

Endelig har det engelsk Glass Museum On Line en artikel om flydelod, som også stærkt kan anbefales. Artiklen er ganske vist lidt rodet sat op som én lang tekststreng. Derfor lidt svær at orientere sig i, men til gengæld er den er meget informativ og fint illustreret. Til sidst er der gode litteraturhenvisninger.

Forf: JM

2 comments

 1. Sikke sjovt, vi har et par stykker liggende. Ikke nogen der er til salg, men har I et sted, hvor man kan handle/se mere om priser – det kunne bare være skægt at vide.
  Tak for en fin og informativ blog.
  Vh Mette

 2. Hej Mette
  Tak for din kommentar. Nej, vi sælger ikke ting – men prøv at søge på “fiskekugler” på qxl.dk, så finder du lige nu 3 til salg i Danmark. Der er mange flere på ebay.com. Her skal du søge på “floats” – så finder du nogle flere ind i mellem en masse andet fiskegrej.
  Sitet alletidersantik.dk har også solgt nogle til hhv. 165 og 225 kr.:
  http://www.alletidersantik.dk/shop/antiktoggammelt/Glas.aspx
  Endelig kan du finde en meget stor – og dyr én til 2100 kr. hos kigindantik.dk:
  http://www.kigindantik.dk/stort.asp?selbinr=118060
  Venlig hilsen Jens/Loppefund

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s