En kopivare fra Holmegaards Glasværk.

Den tyske Bauhaus designer Wilhelm Wagenfeld formgav i 1938 nogle modul bokse i presset glas til køleskabsbrug. De blev kaldt Kubus.

Modulerne var genialt tænkt. De har rette vinkler og er stabelbare, så pladsen i køleskabet bliver udnyttet maksimalt. Hjørnerne er runde, så de er lette at rengøre. Siderne er en lille smule konvekse, så de er nemme at holde på, og alle delene er fremstillet i klart glas, så indholdet tydeligt kan ses, uden at låget skal løftes af.

Kubus og Karre

Kubus modulerne blev produceret af Vereinigte Lausitzer Glaswerke (VLG) i Weisswasser, hvor Wagenfeld var kunstnerisk leder. Kubus blev en stor succes, og allerede året efter i 1939 blev der taget patent på systemet.

I sidste halvdel af 50’erne dukkede modulerne op i Holmegaards kataloger, men nu hed de Karréglas. Ned til mindste detalje er der tale om kopier af de originale tyske Kubus. Der er næppe tale om ulovligt plagiering. De fleste tyske industripatenter fra før krigen udløb efter 20 år, og Holmegaards Glasværk har sikkert uden videre konsekvens bare kopieret den tyske succes.

Faktisk udviklede Holmegaard systemet og lancerede en rund udgave under navnet Holmo samt nogle stabelbare tykmælksskåle med låg kaldet Else. Nogle af delene kunne også fås i blå varianter. Det gælder bla. lågene til Karré.

Du kan nemt se forskel på de originale tyske Kubus og de danske Karré. De tyske er forsynet med et meget karakteristisk såkaldt “Rautenmarke”, som består af 3 firkantede ruder på skrå.

Wagenfeld rudemrk 1

Men det var ikke kun Holmegaard, som efter krigen fremstillede kopier af de originale Kubus moduler. I DDR producerede Ankerglas i Bernsdorf også hele serien.

Du kan læse mere om Wilhelm Wagenfeld og rudemærket i “Täglich in der Hand. Industriformen von Wilhelm Wagenfeld”, af Beate Manske, Worpsweder Verlag 1988, isbn. 3-922516-66-1. Kopierne fra Holmegaard kan ses i Hovedkataloget fra 1950 med tillæg (Blad 105) fra 1959, og de østtyske kopier kan ses i VEB Ankerglas Gebrauchswarenkatalog 1957.

Forf: JM

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s