Papirpiger – litteratur om påklædningsdukker fra Norden

I Finland, Sverige og Norge er der mange aktive samlere, som skriver om påklædningsdukker.

Der udkom i 2004 et meget fint værk på finsk om påklædningsdukker, men selvom man ikke kan sproget, kan man som samler alligevel få stor glæde af de mange smukke gengivelser af påklædningsdukkerne. En ren nydelse.

“Tyttösille huviksi ja hyödyksi: Kaksi vuosisataa paperinukkeleikkien lumoissa” af Maria-Liisa Lehto, Akatiimi 2004, isbn. 952537808x.

I Sverige er der udgivet en flot bog om to specifikke tegnere: Britt-Lis Erlandsson og Evalisa Agathon. Også denne bog har meget smukke illustrationer – og ikke kun af påklædningsdukker, men også af andre illustrationer, som de to tegnere har lavet. Der er ikke meget tekst, til gengæld taler illustrationerne for sig selv.

“Britt-Lis Erlandsson, Evalisa Agathon: Bokmärken, pappersdockor, bonader” af Kerstin Bergengren & Anne-Maria Jacobsson, Atremi 2009, isbn 9789186129286.

Evalisa Agathons påklædningsdukker er udkommet simultant i Sverige og Danmark, og de er i meget høj kurs og meget efterspurgte. En dansk samler, Lone Mortensen, har i 2007 lavet en meget flot bog om Agathon. Bogen er ikke et katalog over Agathons produktion, men et vue over en samlers samling. Den er på 60 sider med farveillustrationer og er helt fantastisk at orientere sig i og lave ønskesedler ud fra.

“Evalisa Agathon: En billedbog” af Lone Hjorth Mortensen, eget forlag 2007.

Jeg har desværre ingen oplysninger om norsk litteratur, men hvis nogen har kendskab til oversigtsværker om norske påklædningsdukker eller tegnere af påklædningsdukker, modtager jeg gerne en kommentar (Klik på leave a comment herunder).

På Internettet findes mange gode sider lavet af samlere i Finland, Sverige og Norge. For at søge på påklædningsdukker og finde disse sider er det ikke nok at søge på “paper dolls” Der drukner de nordiske hjemmesider i de engelske og amerikanske. På finsk kan man søge på “paperinuket”, på svensk “pappersdockor” og på norsk “papirdukker”.

Hvis du har nogle påklædningsdukker, du vil sælge, må du gerne kontakte mig på margit.helbo@gmail.com. Hvis det drejer sig om vurdering og hvem tegneren er, så vil jeg prøve at hjælpe dig.

Forf: MSH

Reklamer

One comment

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s