Fuga skåle af Sven Palmqvist.

H55 hed en stor udstilling for kunstindustri, som løb af stablen i Helsingborg i løbet af sommeren 1955. Banebrydende var nogle enkle og uprætentiøse glasskåle, der vakte international opsigt.

Skålene var formgivet af Sven Palmqvist for Orrefors. De var lave af centrifugeret glas. Det var en helt ny teknik, og skålene blev kaldt Fuga. Inspirationen til at centrifugere glas fik han lidt tilfældigt mange år tidligere i 1934.

img_3524

 Sven Palmqvist havde på en studietur set, hvordan man kærner smør på en centrifuge, og hvordan fløden under rotation bliver slynget højere og højere op mod kærnens sider, så hvorfor egentlig ikke prøve det samme med glas? Han fremlagde ideen på Orrefors, men hverken teknikere eller glaspustere ville være med til at prøve. Derfor gik han selv igang med at opfinde og konstruere en særlig centrifuge til at slynge glasmassen.

Mens metoden var under udvikling, blev de stolte glaspustere på Orrefors stiktossede, og én af dem truede Palmqvist: “Jaså, det behövs inga glasblåsare! Kommer du med en sån uppfinning ska du ha stryk!”

Projektet var lang tid undervejs og var temmelig problematisk, men i 1954 blev de første skåle færdige. Takket være den forenklede fremstillingsteknik blev skålene meget billige at fremstille, og de blev også en gigantisk kommerciel succes for Orrefors. I begyndelsen var farverne blå, rød, turkis-grøn og røgfarvet. Senere kom der andre farver og flere forskellige varianter til.

En svensk samler fortæller på sin blog, at han har hele 204 forskellige Fuga varianter i sin samling! Her kan jeg slet ikke selv være med. Jeg har kun de 5 skåle på billedet, men dem er jeg til gengæld også rigtig glad for.

Du kan se eksempler på de mange forskellige Fuga skåle på bloggen “Att samla Fugor” og læse mere om H55 og Sven Palmqvist på bloggen H55.

Litteratur: Fuga i glas, artikel af Lillie Fischer i (svensk) Antik & Auktion, 1991, nr. 4.

Forf: JM

One comment

  1. Av fem skålar har du fyra röda – inte dåligt! De röda brukar vara populärast och dyrast. Jag har nog runt 60-70 olika fugaskålar.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s