Hus och Hem Retro fra oktober 2012.

Efterårets nye nummer af svenske Retro er det 6. i rækken, og bladet holder det høje kvalitetsniveau fra de fem tidligere numre.

Det er spækket med gode artikler. Som sædvanlig ligger der et stykke gedigent research bag, og også denne gang er det krydret med en masse sjove samtidige retro illustrationer.

Bladet indholdet en komplet præsentation af samtlige dekorationer på Gefle Porslinsfabriks AU-model. Den strækker sig over hele 12 sider. Andre temaartikler handler om grammofoner, retro sofaer, handsker, Stig Lindbergs stoffer og Gunner Anders trædyr fra 40’erne.

Du får også en retro guide med 80 adresser på butikker, loppemarkeder og interessante retro steder i Malmø og omegn.

Edvin Abrahamsson var sløjdlærer og en driftig mand. Han fandt på at fremstille bemalede trædyr. Inspirationen kom fra designeren og billedhuggeren Gunnar Ander, som i 30’erne havde udgivet bøger om at lave legetøj som træsløjd. Ander blev kontaktet, og det kom der nogle sjove karakteristiske bemalede dyrefigurer ud af.

Figurerne var sat sammen af flere dele. Drejearbejdet blev lavet af andre og blev købt færdigt. På Abrahamssons værksted borede man huller til hoveder, haler og ben, lagde grundmaling på og monterede alle delene. Til sidst skulle de males færdig. Det foregik hos private dekoratører, som man havde aftaler med. De sad hjemme i deres stuer og lavede dekorationerne.

De første figurer kom frem i 1946, og de var i produktion indtil første halvdel af 50’erne. Dyrene har en markant lighed med nogle af danske Kay Bojesens tidlige dyr, f.eks. hesten og zebraen fra 1935 og hunden Tim fra 1936. Så måske har Gunnar Ander hentet inspiration fra den anden side af Øresund.

Artiklen om Gunnar Anders dyrefigurer er udstyret med en prisguide. De er i dag blevet et samlerobjekt – og afhængig af stand koster de mellem 200-2000 kroner.

Her finder du et link til Hus och Hem Retro’s hjemmeside.

Forf: JM

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s