Sølvsmeden Evald Nielsen.

Godt håndværk af teknisk høj kvalitet i traditionel skønvirkepræget sølvstil. Sådan kunne en ultra kort karakteristik af den københavnske sølvsmed Evald Nielsen lyde.

I 2010 udkom en bog om Evald Nielsen, og du kan også finde ham på Nettet.

Sølvsmeden Gregers Holt købte i 2006 Evald Nielsens gamle sølvsmedeværksted og fremstiller i dag bestikmønstre og smykker ud fra de originale forme og tegninger. På hjemmesiden er der gode oversigter, som af samlere kan bruges til identifikation.

Evald Nielsen smykke NY

Vil du gå i dybden og vide mere om Evald Nielsens baggrund og værkstedets udviklingshistorie, må du have fat i bogen.

Bag forretningens facade udspandt der sig rivaliseringer og familiefejder. Begge sønner blev sølvsmede og arbejdede i virksomheden. Den ældste og mest talentfulde Aage Weimar blev dog smidt på porten i 1936. Han fortsatte med sin egen virksomhed.

I bruddet med Aage Weimar lå samtidig kimen til, at firmaet langsomt stagnerede, for med ham forsvandt nytænkningen og kreativiteten.

Ganske vist lod man i 1956 en af tidens hotte designere Ibi Trier Mørch formgive et armbånd og en lysestage i enkel funktionalistisk stil, men samarbejdet blev aldrig helhjertet, og den anden tilbageværende søn Bjarne Weimar noterede lakonisk en bemærkning i forretningens fotoalbum om, at hendes ting var usælgelige.

Bogens fremstilling bygger på et omfattende skriftligt og mundtligt kildemateriale, blandt andet samtaler med en lang række tidligere ansatte. Der er tale om et flot og solidt stykke research. Bagerst i bogen er gengivet et komplet bestikkatalog fra sidste halvdel af 30’erne og en prisliste fra nogle år tidligere.

“EN – solist i sølv, en biografi om sølvsmeden Evald Nielsen” af Chr. Rimestad, Forlaget Books on Demand, København 2010, isbn. 978-87-7691-723-4. Pris 299 kr.  Bogen forhandles bl.a. gennem saxo.com

Forf: JM

Artiklen er revideret den 7. april 2016

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s