Engelske retrokrus.

Tekrus med grafiske motiver fra 60’erne og 70’erne har de senere år været et stort samlerobjekt i England.

Krusene har været masseproduceret, så det er let at finde dem rundt omkring på loppemarkeder og i retroshops. Priserne er stigende, men stadig indenfor rækkevidde.

Mange krus er endt udenfor England. De blev eksporteret i stor stil. Der var to dominerende producenter. Den ene var Staffordshire Potteries, som var en sammenslutning mellem flere af regionens lervarefabrikker. Den anden hed Hornsea og lå i Yorkshire.

Hos samlere rangerer krusene fra Hornsea en tand højere end dem fra Staffordshire, især dem med tryk tegnet af John Clappison, der var fabrikkens chefdesigner.

Clappison var uddannet kunsthåndværker og var i 50’erne på studietur i Danmark og Sverige, bla. til Kähler i Næstved og Royal Copenhagen, hvor han fik kontakt til Nils Thorsson. Senere samarbejdede han også med Gunnar Nylund og Stig Lindberg på Gustavsberg.

Efter sigende er der ikke rigtig nogen, som har eksakte tal for omfanget af den samlede produktion af krus, og der er heller ikke noget præcist overblik over de mange forskellige serier. Hornsea fremstillede af og til krus med specielle tryk til særlige begivenheder, og man havde også aftaler med stormagasiner som Harrods og Selfridges om at levere eksklusive krus.

Både Hornsea og Staffordshire Potteries har mærker under deres krus, men begge producenter skifter mærke flere gange i løbet af 60’erne og 70’erne. Krusene fra Staffordshire kan kendes på et lille trykt S i en firkant. Nogle af dem kan også være forsynet med signaturen “kiln craft”, mens Hornsea ofte brugte et tegn, som nærmest minder om et 6-tal i en lille firkant – eller blot navnet Hornsea præget i leret.

Det brune krus med den limegrønne dekoration er et typisk Staffordshire krus fra begyndelsen af 70’erne, mens de to turkise krus er fra Hornsea og tegnet af John Clappison i 1969. Der er mange flere eksempler på engelsk retrokrus på flickr.com. I søgeboksen skriver du “mugs hornsea” eller “mugs staffordshire”.

Du kan læse mere om John Clappison i bogen “20th Century Ceramic Designers in Britain” af Andrew Casey, Antique Collectors Club 2001, isbn. 1-851149-352-2.

Forf: JM

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s