Fra knappernes verden.

Forfatteren til en ny bog er besat af knapper. Titlen er “At se en knap”, og det er også den indfaldsvinkel, bogen er bygget op omkring. Derfor er der tale om en billedbog uden særlig megen tekst.

Knapperne er fundet på loppemarkeder, og i bogen er de sorteret efter nogle fælles stiltræk. Det første afsnit handler om ansigter: “Jeg skal blot kaste et hurtigt kig på en flok knapper med to huller, før der dukker en række interessante ansigter op”, skriver forfatteren.

At se en knap forsideNogle afsnit handler om knapper med særlige farver, faconer eller motiver. Andre handler om knapper af bestemte materialer som træ, metal eller stof. Der vises i alt mere end 2500 knapper fordelt på 45 afsnit. Bagerst i bogen er der nogle praktiske råd til, hvordan man sorterer, vedligeholder og opbevarer sin samling.

Meningen med det hele er at åbne for et overset designområde, men også bare at se og nyde og lade knapperne fortælle sine historier. Måske et stykke kulturhistorie eller en historie du selv finder på ved at kigge på dem.

Da jeg første gang fik bogen i hånden, grinte jeg faktisk lidt. For hvordan i alverden kan man dog udgive en bog på 272 sider om sådan et emne? Men det kan man altså, og resultatet er rigtig vellykket. Du kan ikke undgå at blive fascineret. Det siger sig selv, at med sådan en sansebog, skal billedmaterialet være 100 % i orden. Og det er det. Alle illustrationer er flotte, knivskarpe og lækkert fotograferet.

Der findes mange andre bøger på dansk om knapper, men det er hækle- eller strikkebøger med anvisninger på, hvordan man selv kan lave dem. Med den nye bog præsenteres knapper for første gang i dansk sammenhæng som et samleobjekt.

I USA og England har knapper længe været et stort samlerområde. Prøv bare at søge på “button” i den engelsk udgave af Wikipedia, så kommer der en masse henvisninger til litteratur om emnet.

Udenlandske samlere har også længe været på banen. Amerikanske knapsamlere stiftede allerede i 1938 The National Button Society, og i England er samlerne aktive i The British Button Society.

“At se en knap” af Ilse Christensen, Forlaget Turbine 2012, isbn. 978-87-7090-961-7. Pris 249 kr.

Forf: JM

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s