Sølvbestik – hvad hedder mønstret?

Guldsmed Skov Larsen i Aarhus har lavet en fremragende guide på Nettet med sølvbestik.

Netguiden omfatter 131 gængse danske bestikmønstre. Fra listen til venstre klikker du dig ind på det navn, du vil se. Du kan også scrolle ned i indholdsruden og vælge et mønstre derfra. Klikker du en gang til på et af de små billeder, kommer der oplysning om producenten.

sølvbestik SL 3

Billederne kan forstørres. De er skarpe og professionelt fotograferet på den sorte baggrund. En smart detalje er centimetermålet i bunden, så er der ingen tvivl om emnets længde. Det er enkelt og godt fundet på.

Det er nærliggende at sammenligne Skov Larsens guide med i de trykte fortegnelser, som Guldsmedefagets Fællesråd har udgivet. Dem er der tre af. En fra 1953, en fra 1965 og en fra 1980.

Problemet med de trykte fortegnelser er den dårlige billedkvalitet, især den ældste fortegnelse fra 1953 er slem. Udgaven fra 1980 er en smule bedre, men langt fra så god som i Skov Larsens guide.

Hvilken er så den mest komplette – guiden på Nettet eller de trykte fortegnelser?

En hurtig optælling afslører, at Skov Larsen har 131 bestikmønstre, mens der i Guldsmedefagets fortegnelse fra 1980 vises 234 mønstre. Alligevel er Skov Larsens guide den mest komplette, vel at mærke hvis det drejer sig om “ægte” sølv – altså 830S og 925S.

Det skyldes, at de trykte guider også medtager bestik af plet og stål. Og trækker man disse fra i fortegnelsen fra 1980, har den kun 116 mønstre tilbage. Dermed giver netguiden den mest komplette oversigt. Forskellen fra 116 til 131 i Skov Larsens favør hænger selvfølgelig sammen med, at der jo også er kommet nye bestikmønstre til efter 1980. Trinita fra Cohr på billedet er et eksempel på et af de nye mønster fra efter 1980.

Her finder du Skov Larsens guide til danske bestikmønstre i sølv.

Her kan du se hvilke biblioteker, som har Guldsmedefagets “Fortegnelse over bestikmønstre”.

Forf: JM

Reklamer

4 comments

 1. Det er meget godt at der findes Skov Larsen guide men hvad hjælper det, når man ikke kan komme ind på den!

 2. Hej Anne

  Ja, det er rigtig irriterende med links, som ikke virker. Jeg har lige tjekket linket til Skov Larsens guide. Det virker nu, så hvis du klikker på den røde tekst, altså “Skov Larsens guide”, så skulle du gerne blive sendt videre.

  Måske har du været uheldig at ramme linket en dag, hvor hans server har været nede.

  Venlig hilsen Jens/Loppefund

  Tilføjelse efter ca. 15 minutter: Du har altså ret, Anne. Hele Skov Larsens hjemmeside er tilsyneladende meget ustabil. Det gælder ikke kun guiden, for nu hænger siden igen med statuskoden 404 (betyder not found). Jeg holder øje med det næste stykke tid og kontakter ham, hvis det bliver ved.

 3. Hvad med bestikmønstre på sølv og pletsølv bestik fra 1940’erne – hvor kan man finde dem dokumenteret?

 4. Hej Johnny

  Du skal have fat i en af de gamle mønsteroversigter, som Guldsmedefagets Fællesråd udgav. Der er flere udgaver. Den ældste fra 1948 er stort set umulig at opdrive, men du kan downloade den som pdf fra Det Kongelige Biblioteks hjemmeside:
  http://www.kb.dk/pamphlets/dasmaa/2012/jul/smaatryk/object69370/da/

  Den næste udgave er fra 1953, og den kan hjemlånes fra nogle biblioteker.

  I artiklen “Sølvbestik – hvad hedder mønstret” herover er der et link til danske bibliotekers fælles database: bibliotek.dk. Hvis du følger linket, kommer der 7 poster. Post 1 er kataloget fra 1953 og post 7 er kataloget fra 1965.

  Du kan åbne posterne og få mere at vide ved at klikke på “Mere information” ud for den runde turkise knap.

  Når du har åbnet posterne, kommer der længere nede et gråt link “Se hvilke biblioteker der har materialet”. Oversigten over bibliotekerne åbner i et nyt vindue.

  Men du kan også finde nogle oversigter på Nettet.

  Et eksempel er skovsantik.dk, hvor du finder en oversigt her:
  http://www.skovsantik.dk/bestikmonstre.htm

  Et andet eksempel er BJ Antik:
  http://www.bjantik.dk/solv.htm

  Venlig hilsen Jens/Loppefund

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s