Retro tapet.

Tapeter har fået en renæssance i boligindretningen. Ny bog kigger tilbage på gamle tapeter fra perioden 1930 til 1965 med fokus på de mønstre, som blev tegnet af danske kunstnere.

I begyndelsen af 30’erne var det en ørkenvandring at bladre i en tapetprøvebog. Dommen over tidens tapetproduktion var “Brun sovs med savsmuld”. Det var så galt, at man i en bog om boligindretning ligefrem anbefalede bare at købe et billigt tapet og tapetsere det med bagsiden udad. Men fra 1933 drejer udviklingen.

collage skrå A

Kendte grafikere, billedkunstnere, arkitekter og kunsthåndværkere begynder at samarbejde med tapetfabrikkerne om at højne tapeternes grafiske kvalitet. Flere af fabrikkerne, Foreningen for Kunsthåndværk og Dansk Tapethandlerforening udskrev med få års mellemrum konkurrencer.

Axel Salto, Arne Jacobsen, Grethe Jalk, Edvard og Tove Kindt-Larsen, Magnus Stephensen, Aage Rasmussen, Ib Andersen og mange andre deltog, En af de mest aktive var arkitekten Bent Karlby, som i dag især forbindes med lampedesign for Lyfa.

Nogle tapeter  –  de såkaldte kombinationstapeter – var voldsomt stormønstrede og var beregnet til kun at dække en enkelt flade i et rum. De skulle kombineres med malede vægge eller andre mere diskrete tapeter.

Bogen udspringer af et større forskningsprojekt på Nationalmuseet. Intentionen har været at skrive et oversigtsværk om udviklingen af danske kunstnertapeter. Samtidig er bogen tænkt som et opslagsværk til bestemmelse af konkrete bevarede tapeter fra perioden. Dem er der ikke mange tilbage af, men i ny og næ dukker der nogle ruller op på loppemarkeder eller antikmesser. Bogens kan sikkert også tjene som inspiration til indretning af nutidens retrohjem.

Det er en spændende og usædvanlig velskrevet bog. Undervejs er der talrige illustrationer i flot kvalitet, og bagerst er der desuden 28 sider med et udvalg af tapeter gengivet i målestoksforhold 1:1 samt et omfattende personregister og en meget udførlig illustrationsliste

“Danske Kunstnertapeter 1930-1965” af Vibeke Andersson Møller, Rhodos 2013, isbn. 978-87-7245-995-0. Pris 388 kr.

Forf: JM

Reklamer

2 comments

  1. Det lyder som en super spændende bog! Der er rigtig mange tapeter på markedet lige nu, der er inspireret af tidligere kunstners værker, hvilket er super spændende.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s