Norsk designklassiker fra Luxo.

Den blev lanceret i 1938 og er stadig i produktion. Luxo lampen har gennem årene skiftet udseende flere gange, men grundlæggende er konstruktion den samme.

Luxo er norsk, og på et tidspunkt havde fabrikken også produktionsafdelinger i Sverige og Danmark. Den første model hed 1001 (senere L-1), fordi den kunne stilles i mindst 1001 forskellige vinkler.

L-1 er fremstillet i mere end 25 millioner eksemplarer og regnes for en af Norges mest kendte designklassikere. Men spørgsmålet er, hvor norsk lampen i virkeligheden er?

Jacob Jacobsen havde startet et firma, som importerede symaskiner fra England. En dag modtog han ved en fejl to lamper fra firmaet Terry & Son sammen med et parti symaskiner. De engelske lamper havde en særlig hejseanordning med fjedre. Det var en genial konstruktion, og samme dag kontaktede Jacobsen det engelske firma og købte salgsrettighederne til lamperne, som hed Anglepoise.

Luxo collager M

Udførelsen var temmelig primitiv, så i Norge begyndte Jacobsen at forbedre og videreudvikle Anglepoise lamperne. De to fabrikker delte verdensmarkedet mellem sig. Terry & Son havde Commonwealth landene, og Luxo fik resten af verden.

Kommercielt blev Anglepoise aldrig nogen gigantisk succes. Til gengæld er de norske Luxo lamper solgt i mere end 88 millioner, hvis man tæller alle varianterne med.

Den gule lampe er en original Anglepoise fra 1937, mens collagen viser forskellige varianter af Luxo lamperne. En brugt Luxo koster typisk mellem 200-700 kr. på et loppemarked eller i Den Blå Avis.

Luxo har ikke bare ændret på skærmens form. Også afbryderknappen har haft forskellige udformninger. Pas på med modellerne med parabolformet skærm fra 80’erne. Den runde hvide afbryderknap på siden af fatningshuset har tendes til at sætte sig fast eller knække i fæstningen. Får du fat på sådan en, er det bedst at tænde og slukke direkte fra stikkontakten, og du skal være meget forsigtig, når du skifter pæren.

Reference: Historien om Luxo-lampen kan du finde i det norske blad Samler & Antikkbørsen, nr. 6/2011 – og på hjemmesiden patricktaylor.com kan du læse mere om Anglepoise.

Forf: JM

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s