Krigen om Lyngby vaserne.

De riflede vaser fra Lyngby Porcelænsfabrik blev produceret i forskellige størrelser. De havde deres storhedstid i 50’erne og indtil fabrikken lukkede i 1969.

Ly-vase-1Vaserne er senere genopstået i 2 forskellige varianter. I efteråret 2012 relancerede Hilfling Design dem i 3 forskellige størrelser på 15, 20 og 25 cm. Få måneder senere i februar 2013 kom firmaet Karakter med sin version i præcis de samme størrelser.

Striden om retten til at genproducere Lyngby vaserne fik et juridisk efterspil, og sagen er nu endt med et forlig. Begge parter kan fortsætte produktionen.

Karakter havde erhvervet rettighederne til brug af varemærkerne Lyngby Porcelæn og Porcelænsfabrikken Danmark. Men det har ikke været muligt at finde de gamle originale tegninger. Det har heller ikke været muligt at finde frem til, hvem formgiveren var. Så ingen person kan altså lægge navn til vasen, og derfor er der heller ingen, som kan påberåbe sig ophavsretten til den.

De nye vaser bliver ikke lavet i Danmark. Dagbladet Politiken fortæller i sin trykte udgave den 9. juni, at Hilflings vaser fremstilles i Thailand på en fabrik, som er tilknyttet den fabrik, der også laver ting til Royal Copenhagen, mens vaserne fra Karakter kommer fra Türingen i Tyskland.

Slaget om vaserne vil nu blive ført videre i detailhandelen. Du kan finde oversigter over de forskellige forhandlere på Karakters og Hilfling Designs websites.

Forf: JM

7 comments

 1. Hej Jo. Super godt. Tak. En lille ting, hilfling er med 2 L´er.

  Tak 🙂

 2. En lille ting mere Lyngby vasen er i hvid, mat grøn og mat sort.. På forhånd tak..

 3. Pingback: Lyngby-vaser
 4. Tak for informationerne om Lyngby vasens relancering. Hvilke kilder læner artiklen sig op ad, og er det nogle du vil linke til? På forhånd tak:-)

 5. Hej Pia
  Jeg har skrevet om Lyngby vaserne to gange.
  Første gang den 23. december 2012, hvor indlægget primært handlede om de gamle vaser. Oplysningerne, som ligger til grund for det indlæg, er hentet fra Lise Skjøt-Pedersens bog: Porcelænsfabrikken Danmark 1936-1969. Den er udkommet som Lyngby-bogen 2006. Derudover fandt jeg oplysninger om de nye vaser på hhv. Karakters og Hilflings respektive websites (se links i indlægget).
  Anden gang var den 9. juni 2013. Her har jeg hentet oplysninger fra en artikel i den trykte udgave af Politiken fra søndag den 9. juni. Specielt med hensyn til den juridiske strid brugte jeg også et opslag på wikipedia:
  http://da.wikipedia.org/wiki/Porcel%C3%A6nsfabriken_Danmark
  Se afsnittet om “Relancering af Lyngby vasen”. Artiklen på wikipedia er dog senere ændret. Du kan se versionshistorikken på wikipedia ved at klikke på fanebladet “se historik” – det er øverst til højre over artiklen.
  Jeg søgte dengang også efter baggrundsinformationer på Patent- og Varemærkestyrelsens website:
  http://onlineweb.dkpto.dk/pvsonline/
  Venlig hilsen Loppefund/Jens

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s