Populær stol fra 50’erne.

En læser har fundet nogle stole i et sommerhus. Hun vil gerne vide, hvad det er for nogle?

“Vi har købt min svigermors sommerhus sammen med et hold venner. Vi har været ved at rydde op og smide ud. Vi skulle til at smide disse stole ud, men så gik der kræmmer i min veninde, hun har åbenbart set nogen af de populære programmer der i øjeblikket er i fjernsynet. Og hun mente at de kunne være noget værd? / Mvh. MC.”

collage stol M

Jeres stole er tegnet af Børge Mogensen. Modellen hedder SM 122. Forkortelsen SM står for Søborg Møbelfabrik.

FDB havde efter krigen haft stor succes med billige arkitekttegnede møbler af blandt andre Hans Wegner og Børge Mogensen. Søborg Møbelfabrik lagde mærke til FDB Møblers succes, og i 1950 ringede de til Børge Mogensen for at høre, om han ikke også ville lave noget tilsvarende til dem.

Det blev til en større serie møbler. Spisestolen SM122 med stel af egetræ og med sæde og ryg af lamineret teak var en del af serien. Der var også et tilhørende spisebord SM121. Møblerne blev udstillet på Kunsthåndværkets forårsudstilling i 1952, de blev hurtigt populære og kom til at stå i mange hjem.

Værdien svinger meget afhængig af stolenes stand, men i maj 2011 blev der på lauritz.com solgt et par til 725 kr. Lidt under vurderingen på 1200 kr.

Historien om Børge Mogensens samarbejde med Søborg Møbelfabrik er beskrevet i Per Hansens bog fra 2006  “Da danske møbler blev moderne”.

Forf: JM

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s