Ny bog om Søholm keramik.

Et ægtepar har gennem 20 år samlet på keramik fra Søholm. De har samlet omkring 1200 dele. Nu har de udgivet en bog.

Formålet er at vise samlingen frem og samtidig skabe interesse for det sublime ved Søholm keramikken.

Bogen starter med et kort forord, og så går det ellers løs. På de efterfølgende 262 sider præsenteres alle genstandene i tilstræbt kronologisk rækkefølge som et komplet katalog over samlingen. De fleste illustrationer er ledsaget af supplerende data som f.eks. signatur eller form- og dekorationsnummer. Af og til kommer forfatterne med små historier eller med biografier og uddybende forklaringer.

Desværre er bogens billeder af usædvanlig ringe kvalitet. De fleste er alt for små og alt for mørke. Mange af dem er desuden uskarpe og grove. Nogle gange flyder det hele fuldstændig sammen, og du kan simpelthen ikke se detaljerne ordentligt. Det er virkelig uheldigt i en bog, hvor intentionen har været at vise frem.

Ny bog Søholm col M

En anden slem ting er, at bogen er meget svær at orientere sig i. Strukturen er rodet og ikke særlig konsekvent. Årets sparemand var en serie sparebøsser formgivet af Arne Finne og fremstillet til Bikuben i perioden 1974-1983. De fleste sparebøsser er vist på et par temasider, bortset fra den første – Per Hækkerup – fra 1974. Ham skal man bladre 20 sider tilbage i bogen for at finde. Sådan er der en del hop frem og tilbage.

Layoutet er præget af sjusk. Flere steder mangler der ophold efter punktum inden næste sætning. Sproget er knudret, hvilket gør bogen anstrengende at læse, og med en skov af mærkelige bøjninger og stavefejl. Underglasurmaleren Bjørn Sators navn staves forkert, bortset fra bagerst i bogen. Begrebet funktionalisme anvendes fejlagtigt, og så er der altså en væsentlig betydningsforskel på ord som annal og anal.

På et tidspunkt mister du helt interessen for emnet, flytter fokus hen på alle fejlene og tænker, at det her simpelthen må være løgn.

Forlaget er et print-on-demand foretagende. På deres hjemmeside lægger de vægt på professionalisme, og de lover at hjælpe kunden gennem alle faser. Det inkluderer også hjælp til korrektur og layout! Hvad i al verden er det så lige, der er gået totalt galt i dette tilfælde?

Bogen udkom i juni 2013. Det vil være oplagt med en ny revideret 2. udgave. Start fuldstændig forfra med bedre billeder og som minimum med en grundig korrektur.

Som resultatet fremtræder nu, er bogen simpelthen ikke pengene værd. Og det er rigtig synd, for ideen med at vise sin samling frem er interessant, og der er heller ingen tvivl om, at forfatterne har noget på hjerte og har viden og indsigt.

Er du interesseret i Søholm keramik, så er Ann Vibeke Knudsens gamle bog fra 1992 et alternativ, eller du kan gå til siden s-holm.dk, som tidligere er omtalt på bloggen.

“Et blik i en keramiksamlers verden – Søholm keramik” af Ninna og Dennis Riber, Forlaget Historia 2013, isbn. 978-87-92892-34-8. Vejledende pris 229 kr.

Forf: JM

Reklamer

One comment

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s