Hus och Hem Retro fra august 2013.

Blomster og mønstre er et gennemgående træk i efterårets nummer af det svenske magasin om retro design.

Almedahls er en svensk tekstilvirksomhed, der har været på banen siden 1846. En af deres formgivere var Anna-Lena Emdén. Fra 1965 til 1970 designede hun konfektionstekstiler. Hun fortsatte i 1970 som freelance og tegnede bl.a flere kollektioner for Ikea.

Hendes streger er fabulerende og livlige, lidt naivistiske og med fuldt knald på paletten. Gamle ruller og stofstykker er i høj kurs og trækker i dag høje priser på svenske auktioner.

IMG_8641 RA

Blomsterne og det mønstrede tages også op i nogle af Retros andre artikler og bolig-reportager. Der er en komplet guide til Marianne Westmanns Mon Amie stel, som Rörstrand lancerede i 1952.

Retro fortæller også historien om den finske tegner Esteri Tomula, som satte mønster på nogle af Arabias porcelæns- og emaljevarer. Koncernen bag Arabia ejede samtidig varemærket Finel, der fremstillede husholdningsartikler i emalje.

IMG_8596 A

Når der skulle laves nye emaljeting, hentede Finel en formgiver fra Arabia. Det kunne være Kaj Franck eller Tapio Wirkkala. For dem handlede det først og fremmest om form og funktion. Opfattelsen af kønsroller var dengang ret stereotyp. At dekorere rangerede lavere og blev betragtet som en lidt gammeldags og mindre fin beskæftigelse. Sådan noget der egnede sig bedre til kvindehænder.

Ikke desto mindre var det de specielle dekorationer, som var stærkt medvirkende til, at Finels emaljeting i 60’erne og 70’erne blev populære og en stor eksportartikel til USA, England, Sverige og Danmark.

Ligesom alle de tidligere numre af Retro er der også denne gang tale om journalistik med grundig research af høj kvalitet. Selv har jeg tidligere forgæves tonset rundt på Nettet for at finde ud af sammenhængen mellem Finel og Arabia. Retros artikel sætter tingene på plads og kaster nyt lys over emnet.

Er du ikke til blomster og mønstre, byder Retro også på en masse andet: Boghylder, elefanter i keramik, spadseredragter gennem tiden og en stor retroguide til Berlin.

Hus och Hem Retro nr. 4, 2013 fås i enkelte danske bladkiosker. Du kan også abonnere, eller du kan følge bladet på Facebook.

Forf: JM

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s