Nationens bestik.

Magasinet Antik og Auktion har sat sig for at kåre Danmarks smukkeste bestik. 25 kandidater er i spil, og på magasinets webside kan du være med til at stemme på en vinder.

Men hvad vil det så sige at være smuk, hvis man er kniv og gaffel? Æstetik kunne være et kriterium. Et andet kunne være funktionalitet.

Blandt de 25 er der både sølv- og stålbestik. De ældste er fra omkring 1800, mens det nyeste blev lanceret i 1997.

Selv skal jeg ikke nyde noget af at deltage i afstemningen. Betingelsen er nemlig, at du siger ja tak til at modtage nyhedsbreve og tilbud om events, medie-, skønheds- og livsstilsprodukter fra Aller Koncernen via mail, telefon og brev. Kort sagt en lind strøm af spam.

Men skulle jeg vælge, har jeg umiddelbart 3 stålbestik som kandidater: AJ formgivet af Arne Jacobsen, Mitra af Gundorph Albertus og Tuja af Magnus Stephensen.

bestik N

AJ bestikket på billedet til venstre er det mest spektakulære. Designet hos A. Michelsen i 1957 til SAS Royal Hotellet i København. Uhyre raffineret i sit enkle minimalistiske design. Kniv og gaffel har forskellig funktion, men samme længde og grundform. Bestikket ligner ikke nogle andre, men problemet er, at det ikke ligger særlig godt i hænderne.

I 1963 kritiserede DSB’s senere chefarkitekt Jens Nielsen bestikket i en artikel i Politiken og kaldte hånligt kniven for en koteletskalpel og gaflen for en frikadellesonde. SAS Hotellet måtte da også efter nogle år udskifte det, fordi gæsterne klagede over, at det var svært at bruge.

Mitra i midten stammer fra 1941. Navnet betyder bispehat. Vender du skaftet opad, har det facon som sådan en. Oprindelig var Mitra udelukkende tænkt som et sølvbestik, men under besættelsen var der sølvknaphed, så producenten Georg Jensen sadlede om og lancerede det som sit første bestik i rustfrit stål.

Jeg bruger det selv. Smukt, men også en anelse tungt i sit udtryk. Til gengæld er funktionaliteten helt i top. Det ligger godt i hænderne, og der findes ufattelig mange specielle dele. Nogle af de sjældne er en te si, en måleske til te og et sæt med stegegaffel og -kniv.

Tuja til højre blev lanceret i 1956 for Georg Jensen. Her er der virkelig tale om en genialitet. Rart at holde på og skulpturelt at se på. Der er virkelig tænkt godt over bestikkets brugsegenskaber.

I 1956 handlede dansk madkultur om sovs og kartofler. Magnus Stephensen har fokuseret på det praktiske i at kunne få både sovs og kartoffel med op fra tallerkenen og samtidig holde pæne bordmanerer. Det er derfor gaflen har en næsten skeagtig facon. Hulningen kan virkelig rumme noget, og indholdet falder ikke af på vej op til munden. Kniven har et langt skaft og et ret kort skråstillet blad. De fleste bruger kun det forreste af et knivblad til at skære med. Det er præcis det, der er taget højde for med udformningen af kniven, som var banebrydende i sin nytænkning, da den kom frem.

Her kan du læse mere om Antik og Auktions konkurrence og se de øvrige 23 bestik.

Forf: JM

Reklamer

One comment

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s